Gezonde levensstijl & restaurantbezoek

Iedereen gaat wel eens graag op restaurant.  Ik vind het super leuk om met mijn partner eens op restaurant te gaan & samen quality time te hebben.
Als je op restaurant gaat, vind ik dat je de teugels al eens wat losser mag laten als je thuis al zo gezond mogelijk leeft.

Ik eet nu al 5 maanden zo gezond mogelijk, waardoor mijn lichaam niet goed meer reageert op voeding die in principe geen extra waarde geeft aan mijn lichaam.  Ik weet dat dit vreemd klinkt, maar ik ervaar snel maagkrampen bij het eten van vettige voedingsmiddelen en mijn darmen zijn mij ook niet echt dankbaar waardoor ik eigenlijk een beetje verplicht ben om toch ook zo gezond mogelijk op restaurant te eten.  Ik vind dit echter helemaal geen probleem want puur eten is zoveel beter voor mijn lichaam.
Wie voelt zich vaak niet opgeblazen als hij van restaurant komt?   Ik voel mij daar niet goed bij, ik kom liever energiek van tafel!
Wat vinden jullie hiervan?
Ik ken heel veel mensen die denken dat gezond eten niet lekker is, maar vele vergissen zich daar in.  Gezond & bewust eten zorgt er voor dat je je na het eten energiek voelt en niet opgeblazen en zwaar!

Ik heb de laatste maanden opgemerkt dat het niet altijd eenvoudig is om gezond op restaurant te eten.  In een brasserie is het vaak nog veel moeilijker als je maar een kleine honger hebt.

Misschien hebben jullie ook moeilijk met de keuze: Wat eet je op nu best op restaurant zonder je nadien moe en opgeblazen te voelen & om geen schuldgevoel te hebben na de maaltijd?

Hierbij wil ik jullie graag wat tips geven indien jullie op restaurant gaan.

Wat neem je het best? 

Voorgerecht: 
Als je kiest voor een voorgerecht, probeer dit dan zo licht mogelijk te houden.
1.  Verschillende salades: de beste keuze maar vraag wel om de dressing in een apart kommetje te voorzien want dan bepaal je zelf hoeveel je wenst
2.  Soep maar dan wel de versie zonder balletjes en zonder room
3.  Gerookte zalm: een vette vis die gezonde vetten bevat & die lichtverteerbaar is
4.  Asperges: zeer laag in calorieën en zeer licht verteerbaar
5.  Carpaccio’s van tonijn, st-jakobsschelpen, rundvlees ..

Hoofdgerecht: 
Regel: een mager stuk vlees of vis, gegrild of gebakken met groenten & vraag de saus altijd apart! Saus is altijd de grote boosdoener!
Wat zijn goede keuzes als je zin hebt in vlees?
– Rundsvlees
– Struisvogelvlees
– Kalfsvlees
– Paardenvlees
– Kangoeroevlees
– Gevogelte (zonder vel)
– Wild: ree, hert, everzwijnfilet
Vis is altijd een goed idee!
– Magere vis = witte vis = kabeljauw, tong, rog, zeewolf ..
– Vette vis = gezond = maar bevat meer calorieën = zalm, heilbot (1x/week aangeraden)
– Krab, kreeft, scampi’s, langoustine, mosselen,

Er zijn natuurlijk specifieke restaurants met specifieke gerechten waarbij het soms nog moeilijker is om te bepalen wat gezond is, maar hieronder kan je een lijstje terugvinden van de beste keuzes in deze restaurants.

 • Pizzeria/Italiaans:
  Italiaans is eigenlijk geen goede keuze om te kiezen als je op restaurant gaat.  Het is heel moeilijk om hier een gezonde maaltijd te kiezen, maar indien het niet anders gaat dan verkies je best toch deze gerechten.
  – kies rode marinades en tomatensauzen ipv witte & romige sauzen
  – pasta zonder vlees maar met groenten, maar strooi er dan vervolgens ook niet te veel Parmezaanse kaas overheen
 • Fastfoodtent:
  Ik ga hier niet meer naartoe – mijn lichaam wordt hier niet gelukkig van indien je hier toch een maaltijd zou nuttigen, kies dan voor volgende zaken:
  – salades, maar beperk de dressing (bom van suikers)
  – wrap met kip
  – geen frietjes en neem ook geen hamburgers!
  ==> Tip: eigenlijk hoort dit niet meer bij een gezonde levensstijl!
 • Steakhouse: 
  – gegrilde steak
  – salades
 • Grieks: 
  – Griekse salade
  – vis of vlees van de gril
  – gegrilde scampi
 • Chinees: 
  Chinees is over het algemeen geen goed idee,maar als je volgende gerechten neemt kan je de schade nog beperken:-)
  – kip
  – chopshoy van gevogelte of scampi
  – roergebakken groenten
  – gegrilde vis, kip ..
 • Franse keuken 
  – gegrilde vis/vlees/groenten (vraag de saus apart)
  – ratatouille
  – salades
 • Mexicaan
  – fajitas met groenten en kip
 • Spaans/Portugees
  – gegrilde vis/vlees
  – salades
  – zeevruchtenschotel
  – gazpacho
 • Thais:
  – gestoomde vis
  – groenteschotels

Eigenlijk kan je aannemen dat gerechten die zo puur mogelijk zijn de beste optie zijn.
Tip: Ik vraag soms in het restaurant een extra portie groenten ipv mijn aardappelen of frietjes – niet alle restaurants laten dit toe maar vele maken hier ook geen problemen van.
Tip: Indien je graag toch aardappelen wenst te eten, vraag dan gekookte aardappelen of gepofte aardappel in de schil.
Tip: Een dessert neem je beter niet,maar als je toch graag iets wilt nemen, kies dan zo voor vers fruit of eventueel sorbet. Ik neem maar af en toe een dessert als ik er echt zin in heb anders neem ik gewoon een tas koffie of thee – niemand kan je verplichten om uiteindelijk extra calorieën te eten die geen voedingsstoffen bevatten als je er geen zin in hebt.
Tip: Bestel altijd een grote fles water.
Tip: De aperitiefjes zoals olijven, nootjes, brood zijn altijd een grote verleiding op tafel, maar deze bezorgen je vaak vele extra calorieën – drink daarom genoeg water hierdoor zal jouw honger verminderen.

Als we gaan eten, kies ik meestal een restaurant waar ik op voorhand weet dat ik er ook gezond kan eten.  Ik bekijk op voorhand ook al de menu (indien mogelijk), ik bepaal zelf op voorhand al wat ik ga eten want ik ken mijzelf :-).
Ik kan nogal moeilijk beslissen waardoor ik plots in alles zin heb & dan vaak de verkeerde keuze maak of de keuze maak die andere nemen en nadien heb ik er spijt van.

Ik wil jullie toch nog een heel belangrijke tip geven:
Geniet van je eten, eet rustig en neem kleine hapjes en ervaar de smaken van jouw gerecht!

Of je nu gezond wilt leven of je bent op dit moment op dieet, dit wil niet zeggen dat je niet meer op restaurant kan gaan.  Houd gewoon rekening met bovenstaande tips en je zal je na jouw etentje nog lekker fit en energiek voelen & laat dit nu eens het belang zijn van gezonde voeding.
Denk vooral niet dat gezonde voeding niet lekker is!  Gezonde voeding is veel puurder en heeft in principe niets extra nodig om op zichzelf lekker te zijn!

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s