Tips voor een perfecte homemade salade.

Op mijn Instagram profiel is het jullie waarschijnlijk al opgevallen dat ik vaak salades eet & maak.
Ik vind niets zo veelzijdig als een salade.  Er zijn zoveel ingrediënten waarmee je kan werken en deze kan je dan nog eens op verschillende manieren gebruiken.

Ik eet (bijna) elke middag een homemade salade omdat groenten de basis zijn van een gezond eetpatroon.
Diegene die mij kennen weten dat ik een chaotisch persoon ben & dan heb ik het vooral op gebied van mijn koelkast & voorraadkast.  Ik weet perfect wat er in mijn koelkast en voorraadkast hoort, maar ik vergeet deze al eens aan te vullen & natuurlijk zonder ingrediënten kan je geen maaltijd maken.  Ik sta dus geregeld in de winkel 🙂
En toch slaag ik er in om elke dag een gezonde maaltijd te maken, dus als jij niet zo een chaotisch als mij bent dan lukt het zeker voor jou om elke dag een gevarieerde salade te maken.

Een salade klaarmaken hoeft ook niet altijd lang te duren, met de juiste kennis van ingrediënten, smaken en bereidingsmethodes kan je een schitterende salade maken.

Nu hoe begin ik aan het maken van mijn salades?  Ik kan jullie enkele goede tips geven die jullie hiermee kunnen helpen, maar dit is maar een hulpmiddel – geef vooral jullie eigen gezonde twist er aan.

1.  De basis: Sla
De basis van mijn dagelijkse salade is sla, maar je hebt hier natuurlijk ook een grote variatie in waardoor je zelf hier elke dag in kan variëren & variatie is nu net heel belangrijk!
bv: kropsla, rucola, jonge bladspinazie, ijsbergsla, romeins sla, krulsla, eikenbladsla
Kies waar jij zin in hebt & wat jou voorkeur heeft.

2.  Groene groenten = altijd een goede keuze
Groene groenten voeg ik altijd aan mijn salade toe omdat ze een bron zijn van mineralen en vitaminen.
bv: komkommer, groene asperges, broccoli, groene kool, courgette, avocado (eigenlijk fruit),sperzieboontjes, tuinkers …

3.  Extra kleur = kleur doet eten
Kleur geven aan je salade is minstens zo belangrijk: hoe meer kleur, hoe meer zin in een salade.  Het is echt belangrijk om hier veel variatie in te brengen & probeer zoveel mogelijk af te wisselen zodat je groenten niet beu wordt – kies echt hetgeen wat je graag eet!
bv: wortelen, paprika, tomaten, radijsjes, pompoen, zoete aardappel, witte asperges, witte kool …
Tip: durf te experimenteren & durf risico’s te nemen, dit kan super leuke resultaten opleveren.

4.  Fris & krokante toets
Ik vind het ook steeds belangrijk dat mijn salade fris en toch krokant is.
Fris: gebruik maken van fruit dit geeft een frisse en zoete toets.
bv: appel, blauwe bessen, peer, mango, aardbei, granaatappelpitjes, kiwi ..
Krokant:  Ik heb toch graag wat bite in mijn salade en dat creëer ik over het algemeen door het toevoegen van zaden en/of noten, bovendien zijn het gezonde plantaardige vetten die een belangrijk brandstof zijn voor ons lichaam.
bv: walnoten, pijnboompitten, amandelen, paranoten, cashewnoten, sesamzaadjes, lijnzaad, maanzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, superfood mengelingen …

5.  Smaakmakers
Door het toevoegen van smaakmakers, kan je je salade een persoonlijke toets geven & ook hier kan je ondanks dat je vaak met dezelfde basis ingrediënten werkt toch nog een heel ander slaatje bereiden.
bv: rozijnen, verse basilicum, verse munt, kaas (feta, geitenkaas, brie) …

6.  Eiwitten
Ik kan echt niet zonder eiwitten in mijn salade aangezien deze echt heel belangrijk zijn voor jouw lichaam.  Indien je al noten en/of zaden hebt toegevoegd dan heb je al eiwitten in je salade, maar ik voeg meestal nog extra eiwitten toe omdat deze mij een voldaan gevoel geven.
bv: mager vlees (kippenwit, kalkoenfilet, rauwe ham, ontvette ham, …), vis (gerookte zalm, tonijn, heilbot, sardientjes, makreel, scampi’s, garnalen, krab, …) of een gekookt ei
Indien je vegetariër bent opteer je best voor peulvruchten (bonen en erwten), linzen en kikkererwten.

7.  Sausjes
Sausjes zijn vaak de grote boosdoeners in salades & zeker als je op restaurant gaat, deze fout willen we niet maken bij onze homemade salade.
Ik voeg niet altijd een sausje toe omdat ik het soms geen meerwaarde vind aan mijn salade, indien je wel een sausje wenst kies dan voor pure eerlijke producten & niet voor de voorverpakte dressings.
Maak zelf jouw eigen dressing, met hulp van volgende goede producten:
– Azijn: balsamico, witte wijn, frambozen, appelcider, .. .
– Olie: olijfolie, walnotenolie, sesamolie, extra vierge olijfolie, ..
– Extra smaakmakers: tuinkruiden, knoflook, uitjes, honing, mosterd, sojasaus, citroen …

Als je al deze stappen hebt gevolgd, beloof ik je dat je een overheerlijke salade hebt klaargemaakt & dat je dit elke dag wilt eten omdat je hier nadien meer energie van krijgt.
In de zomer heb ik mijn eigen moestuintje, maar in de winter & herfst moet ik mijn groenten ook gewoon in de winkel kopen.  Ik geef toe mijn sla komt regelmatig uit zakjes om het feit dat dit enorm tijdbesparend is, ik schaam mij daar echt niet over.  In de zomer heb ik groentjes uit mijn eigen tuin & hoef ik er amper te kopen & dit is natuurlijk veel gezonder dan dat je je groenten in de winkel koopt – maar he ik ben ook geen super women! Gezond zijn hoeft niet altijd moeilijk & tijdrovend te zijn!

Af en toe voeg ik toch ook eens koolhydraten toe aan mijn salade, maar wel niet elke dag omdat ik mijn koolhydraatinname wat probeer te beperken maar ik vind het af en toe eens heel lekker in mijn salade.  Het is helemaal niet erg om af en toe eens een gekookt patatje toe te voegen, een beetje volkoren pasta, quinoa en heel af en toe eens zilvervliesrijst – zorg er gewoon voor dat het grootste deel van je salade uit groenten bestaat & dan ben je goed bezig!

Met een beetje creativiteit & zelf met wat restjes in de koelkast kan je al heerlijke zaken op tafel toveren.
Enkele leuke combinaties:
– ijsbergsla, gerookte zalm, avocado, meloen & lente ui
– veldsla, kipfilet, aardbei & groene asperges
– kipfilet, rucola & mandarijn
– feta, pijnboompitten, rucola & gegrilde courgette
– mozarela, rucola, tomaten en verse basilicum
– geitenkaas, veldsla, noten en aardbei
– rucola, appel, walnoten en brie
– krulsla, olijven, feta, tomaat en verse oregano
– gekookte aardappel, groene asperges, rucola & gepocheerd ei

 

Hopelijk heb ik jullie wat kunnen inspireren, maar hebben jullie enkele leuke combinaties?  Ik sta voor alle combinaties open, laat het mij zeker weten!

Let’s go salad!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s