Wat voor type snacker ben jij?

 

snacks
Voor dat je misschien ook wilt stoppen met snoepen of ongezonde tussendoortjes wilt mijden, is het misschien interessant om op voorhand te weten welke type snacker je bent. Op deze manier zal een leven naar minder tussendoortjes of misschien geen tussendoortjes (daar ben ik zelf nog niet 🙂 ) vergemakkelijkt worden. De volgende types zijn de meest gangbare in de praktijk:

1.  De minimaaltijdsnacker: Is een persoon die snacks als minimaaltijden neemt, hierdoor loopt het aantal calorieën dat je op een dag binnenkrijgt enorm op.  Een hele zak nootjes of vijf of zes haverkoeken of crackers met kaas of ander beleg vormen minimaaltijden op zich, waar je insulineniveau voortdurend van omhooggaat.
Tip: Pas op & probeer dit in eerste instantie te beperken!

2.  De gezonde snacker:  Is een persoon die denkt dat je niet te veel kunt eten van gezonde dingen zoals fruit of smoothies, maar dat kan dus wel.

3.  De associatieve snacker:  Is een persoon die zich door de voedingsindustrie en allerlei marketingscampagnes laat verleiden.  Denk aan magere yoghurt, chips zonder vet, magere muffins, koekjes bij de thee, een reep chocoalde van de benzinepomp – voor elke gelegenheid bestaat er wel een tussendoortje.  Er zijn enorm veel mensen die er gewoon niet in slagen uit hun ‘eetcomfortzone’ te stappen.  Stel jezelf de vraag of je werkelijk trek hebt en of je dat eten echt nodig hebt.  Wees geen ‘gewoon, daarom’- eter.

4.  De snacker die maaltijden overslaat: Is een persoon die wilt afvallen en daarom maaltijden laat vallen en enkel een paar tussendoortjes eet ipv van fatsoenlijke maaltijden.  Meestal zijn dit mensen die het de hele dag superdruk hebben, waardoor maaltijden er nogal eens bij inschieten en die onderweg even een muffin naar binnen werken, met later op de dag nog een reep chocolade of een zakje chips.  Eet op regelmatige tijden maaltijden die bestaan uit vet, eiwitten en groenten dan zul je niet in zo een situatie terechtkomen.  Zorg ervoor dat eten een prioriteit wordt, zoals je dat bij andere dingen in je leven ook doet.  En plan vooruit: moet je vaak tijdens de lunch doorwerken, dan kun je misschien beter thuis al wat klaarmaken en meenemen naar het werk.

5.  De restjessnacker: Dit zou heel gekend moeten zijn bij de moeders!  Het is zo gemakkelijk om de restjes van je kinderen op te eten omdat je niet houdt van eten weggooien.  Soms geef je wel prioriteit aan het eten van je kinderen, maar vergeet je je eigen maaltijd en drink je alleen een kop koffie.  Ik hou ook niet van voedselverspilling, maar je moet toch ook geen afvalbakje worden he.  Wees je bewust van wat je eet en eet alleen wanneer je ook echt honger hebt en niet gewoon omdat het er is.  Tip: vertrouw je jezelf niet met restjes, gooi ze dan direct weg.

6.  De verveelde snacker: Is een persoon die vaak eet voor de tv of tijdens een lange reis. Je eet omdat je je verveelt.  Eet niet om een bepaalde emoties te onderdrukken, maar wees je bewust van wat je eet en eet omdat je honger hebt en je de voedingsstoffen nodig hebt.

7.  De sociale snacker: Iedereen kent het wel – gezellig samen met vrienden en/of familie wat eten waardoor je automatisch veel meer eet.  De sociale setting doet je namelijk meer eten dan je nodig hebt.  Dit wil niet zeggen dat je niet mag genieten van lekkere buffetten, maar probeer ook te genieten van de geur en van de gelegenheid.  Mindful eten: let goed op hoeveel eten je nodig hebt en op wat je allemaal in je mond stopt.

8.  Kantoorsnacker:  Een kantoorbaan is meestal niet interessant voor mensen die van tussendoortjes houden. bv: doorwerken tijdens de lunch, sociale aspecten bv als er iemand iets lekkers mee heeft, ..
Het begint allemaal met het bewustzijn en daarna met goed eten.  Zorg ervoor dat je wanneer je met verleidingen te maken krijgt jezelf eerst de vraag stelt of je ze echt wilt of nodig hebt.

Hoe stop je nu?

Stop niet plotseling met alle tussendoortjes, het is belangrijk dat je eerst een paar zaken op orde hebt waardoor de overgang dan een stuk soepeler verloopt.  Ik zit ook nog in deze tussenfase want ja ik ben nu eenmaal verzot op tussendoortjes.  Mijn houding tegenover tussendoortjes is wel al veranderd, maar af en toe heb ik een moeilijke dag & besef ik maar al te goed dat ik veel te veel tussendoor aan het eten ben en dat is vooral het geval op het kantoor & momenten dat ik mij minder in mijn vel voel.
Begin in eerste instantie met het eten van de juiste maaltijden.  Maaltijden overslaan of kant-en-klaar junkfood met veel suiker zou je kunnen vergelijken met bouwsteigers te vroeg weghalen.  Met de beste wil van de wereld  daarmee leg je namelijk niet de juiste fundering voor de benodigde verandering.
Bv: Ontbijt je alleen met ingrediënten met suiker of koolhydraten dan red je het tot de lunch niet.
Elke maaltijd dient volgende bestandsmiddelen te bevatten: vetten, proteïnen en groenten/fruit.  Eet je alleen maaltijden die enkel bestaan uit geraffineerde koolhydraten dan zal dit je bloedsuikerspiegel in de war gooien waardoor je na een uur al weer honger zal hebben.

Tip!
Doe alles stapje voor stapje & maak je vooral geen zorgen als het niet direct lukt.  Op het moment dat het goed voelt, komt alles vanzelf.

Ik kan mij persoonlijk in twee soorten types terugvinden, het hangt af van mijn dag & hoe ik mij voel.  De weg naar de een leven zonder tussendoortjes is bij mij echt wel een ‘bumpy ride’ :-).

Ik ben grote fan van Amelia Freer & dit zijn haar onderverdelingen van ‘type snackers’, het is dus helemaal niet mijn onderverdeling.  Ze heeft deze onderverdelingen gemaakt door haar ervaringen in de praktijk.

 

Blog

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s