Waarom is gevarieerd ontbijten zo belangrijk?


Ontbijten is belangrijk, maar gevarieerd ontbijten is eveneens belangrijk.  Ik probeer zo veel mogelijk te variëren tijdens mijn ontbijt & ik probeer geen twee ochtenden achter elkaar hetzelfde te eten.
Vele onder ons eten elke ochtend hetzelfde.  Lekker gemakkelijk en je hoeft niet na te denken over wat je gaat eten.  Maar waarom hameren gezondheidsprofessionals op variatie in ons voedingspatroon? 

Variatie?
Het is niet goed om elke dag hetzelfde te eten omdat ieder voedingsmiddel een eigen unieke samenstelling heeft.
Bv: fruit bevat vaak vitamine C & vezels, maar yoghurt bevat dan weer eiwit en calcium.  Door gevarieerd te eten krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft & hierdoor blijft je lichaam net fit & gezond. 

Meer smaak? 
Elke dag anders eten, zorgt dat je verschillende smaken proeft, andere geuren ruikt en hierdoor krijg je een andere smaakbeleving. Eenzijdig eten zorgt ervoor dat je smaak vervlakt, je proeft continue hetzelfde omdat je steeds dezelfde producten eet.  Het gevolg kan zijn dat eten niet leuk meer is & dat je eetlust hierdoor vermindert.  Als je elke ochtend hetzelfde eet dan heb je toch geen reden om je elke ochtend opnieuw aan tafel te plaatsen en te genieten.  Ik probeer zo veel mogelijk al de avond voordien mijn ontbijt klaar te maken & hierdoor kijk ik echt uit naar mijn ontbijt.
Durf te experimenteren in de  keuken & koop eens nieuwe producten die gezond zijn & die je misschien niet kent – het kan net een nieuwe smaak opleveren :-).

Moet ik mijn eetpatroon veranderen? 
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je toch beter je eetpatroon zou aanpassen.
Bv:
– Je prestatie op het werk of tijdens het sporten verslechteren
– Je voelt je moet en totaal niet fit
– Je ziet er bleekjes uit
– Je hebt last van kwaaltjes die je niet kan thuisbrengen
Dit kunnen bijvoorbeeld een aantal aanwijzigingen zijn die het gevolg kunnen zijn van tekorten in je voeding als gevolg van een eenzijdig eetpatroon.  Let op: dit wil niet zeggen dat je je eetpatroon helemaal op zijn kop moet zetten als je je eens wat minder fit voelt.  Het gaat om een langere periode van bijvoorbeeld een aantal weken.

Bye Bye comfortzone! 
Voor vele lijkt variëren echt doodeng.  Je moet namelijk iets anders doen dan je gewend bent, het komt er net op neer dat je uit je comfortzone stapt en het risico durft te nemen.
Iedereen heeft ineens vele vragen zoals:
– Wat is het effect van een ander ontbijt of lunch op mijn sportprestaties?
– Heb ik wel genoeg energie om de dag door te komen als ik mijn yoghurt vervang door havermout met fruit?
Tip: Test het gewoon eens! 
Ga niet meteen al je maaltijden vervangen door nieuwe gerechten & producten, maar begin bijvoorbeeld bij één maaltijd.  Maak een planning, een boodschappenlijstje en bereid je goed voor.

comfort-zone-wit

Mijn tips: 
Variatie in je ontbijt:
–  Havermout met aardbeien
–  Overnight chiazaad met banaan
–  Groentenomelet
–  Boekweitpannenkoeken met banaan
–  Quinoa pudding
–  Crumble van appeltjes
–  Laagjesyoghurt met granola & fruit
–  Bananenbrood met amandelyoghurt
–  Smoothie met spinazie, avocado en blauwe bessen

Het belangrijkste is dat je ervaart dat er veel mogelijk is en dat je lichaam alleen maar blij wordt van die verschillende producten.
Kies niet voor eten omdat het gemakkelijk is, maar kies voor maaltijden waar je naar uit kijkt & waarvan je weet dat ze ontzettend lekker zijn & dat je er ook nog eens gelukkig van wordt.

Succes!

 

Blog

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s