Oer-Crumble

14647429_10209158403370067_468673533_o

De herfst is officieel in het land & ik moet nog wat wennen aan de nieuwe (koudere) temperaturen & de verwarming die terug op staat.  Een oer-crumble leek mij het ideale ontbijt als antwoord op de beginnende herfst & de bijhorend temperaturen onder de 16°.
Waarom oer-crumble?  Het is een paleo-receptje en dat wilt eigenlijk zeggen dat je eet zoals de oermensen.

Ik ga vanaf nu niet altijd volgens het paleo-principe eten,maar ik vind het wel heel leuk om met nieuwe dingen te experimenteren.
Ikzelf combineer deze crumble met zuivel & dit is een beetje een moeilijke zone binnen paleo.  Magere & halfvolle producten zijn sowieso geen optie, maar volle biologische zuivel dan weer wel, al zal niet iedereen hier mee akkoord gaan.  Ik kies dus ook wel voor zuivel maar ik ga voor een volle biologische kwark.  Ik vind de combinatie tussen de warme crumble & frisse kwark echt overheerlijk.

Aangezien binnen paleo ook geen tarwe of andere granen mag, maak ik deze crumble met amandelmeel.

Experimenteren met paleo is ontzettend leuk, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik het heel moeilijk zou hebben moest ik echt volgens deze levensstijl leven.
Ik eet ook zoveel mogelijk groeten, fruit, vlees, vis, eieren, noten en zaden & ik leef zo bewust mogelijk maar ik zou het zeer moeilijk hebben met het feit dat ik geen zuivel meer zou mogen eten of granen of brood ondanks dat ik dit allemaal wel wat probeer in te perken buiten de zuivel dan zoals amandelyoghurt, kokosyoghurt …
Als ik iets niet meer mag eten dan heb ik net een grote drang naar deze voedingsmiddelen waardoor het bijna onmogelijk wordt om er niet aan te komen.
Anderzijds geloof ik er wel in dat paleo een oplossing is voor het eten dat in de fabrieken geproduceerd is met ontzettend veel kunstmatige toevoegingen en vooral veel te veel suiker waar ons lichaam niet goed op reageert. Ik ben er ook echt van overtuigd dat onze manier van eten niet past bij onze genen & dat we hierdoor vaker ziek worden denk maar aan diabetes, hart-en vaatziekten, immuunziekten…

Mijn besluit: Eet zo natuurlijk mogelijk & beperk zoveel mogelijk eten dat door fabrieken geproduceerd is & je zal verschieten hoe positief je lichaam hier op zal reageren, maar ontzeg je niets want hierdoor gaat je drang alleen maar groter worden & dat is niet de bedoeling als je vooral gezond wil leven.  Gezond leven is een levensstijl & vooral geen dieet dus niets ontzeggen, maar vooral je gezond verstand gebruiken.

Zijn jullie ook zo benieuwd naar dit receptje & willen jullie dit ook eens graag klaarmaken op een veel te koude ochtend?  Het is zo eenvoudig te maken & perfect voor een zondagochtend wanneer je net iets meer tijd hebt om uitgebreid te ontbijten met een krant en kopje koffie in de hand :-).

Wat heb je nodig voor 2 porties? 

 • 3 x fruit (Ik koos voor appel, peer & kiwi – maar kies gerust waar jezelf zin in hebt.  Banaan is hier ook echt een toppertje in)
 • 1 el amandelmeel & 75 gram amandelmeel
 • 1/2 tl speculooskruiden (of kaneel)
 • 1 el kokosolie
 • 1 el ahornsiroop

Bereidingswijze

 • Warm de oven voor op 200°.
 • Schil het fruit en snijd het in blokjes & doe alles in een ruime kom met de  1 el amandelmeel en speculaaskruiden.
 • Verdeel vervolgens het fruit in een vuurvast kommetje.
 • Doe de 75 gram amandelmeel, kokosolie en ahornsiroop in de kom en meng dit door elkaar met koude vingertoppen totdat je een crumble krijgt.
 • Verdeel de crumble vervolgens over het fruit.
 • Plaats de kommetjes in de oven gedurende een 20 minuten totdat de crumble lekker krokant is.

Je kan de crumble gewoon zo eten, maar ik vind het nog lekkerder met verse kwark.

Genieten !!!

Blog

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s