Tournée Minérale

tournee-minerale2

Tournée Minérale is een campagne van de Stichting tegen Kanker en gaat van start op 1 februari.  Het concept is heel eenvoudig: wie meedoet, drinkt in februari 2017 een maand lang geen alcohol.
De campagne wilt alle deelnemers even laten stilstaan bij zijn alcoholgewoontes.  Ook al drink je misschien maar weinig, alcohol heeft invloed op bijna alle organen in het lichaam en ongeveer 200 verschillende aandoeningen worden in verband gebracht met alcoholgebruik.
Ik zelf drink niet zo veel alcohol en misschien is de uitdaging voor mij daarom iets minder groot, maar toch ben ik benieuwd of dat ik zelf positieve effecten op mijn gezondheid kan ondervinden.  Waarom een maand lang geen alcohol drinken? 

Het drinken van een glaasje wijn of bier is in onze Belgische cultuur heel normaal en hoort gewoon bij een gezellig avondje.  Vrienden/familie durven je zelf  vreemd aankijken als je geen alcohol drinkt.  Toch zijn er heel wat negatieve effecten van alcohol op ons lichaam.

Als je net zoals mij op je gewicht let & gezond door het leven wenst te gaan dan weet je ook dat alcohol een stiekeme dikmaker is want 1 gram alcohol levert zo’n 9 kcal op waar 1 gram vet 9 kcal levert. Maar het verschil is wel dat de gezonde vetten belangrijke voedingstoffen aan het lichaam leveren en alcohol niets meer dan lege calorieën zijn.
Lege calorieën zijn calorieën waar ons lichaam helemaal niets aan heeft, je mag zelf zeggen dat het eigenlijk zelfs ‘giftig’ is want je lichaam moet namelijk na dat glas alcohol heel erg zijn best doen om de alcohol direct te verbranden zodat het zo snel mogelijk uit je lichaam is.  Alcohol wordt dus prioriteit nummer 1 in je lichaam wat eigenlijk wilt zeggen dat het voorrang krijgt boven de verbrandig van vetten en koolhydraten die je lichaam binnenkrijgt via voedsel op dat moment.
Je kan dus besluiten dat als je regelmatig alcohol drinkt, je vetverbranding telkens weer wordt stilgelegd.

De meeste alcoholische drankjes bevatten daarbij ook nog eens grote hoeveelheden suiker bv: coctails of andere sterke dranken die aangevuld worden met frisdrank.
Een coctail bevat gemiddeld een 300 kcal waarvan zo’n 14 gram suiker. Bier doet het iets beter, maar naast suiker zit er ook nog eens maltose in waardoor je per glas bier zo’n 100 kcal weg drinkt waarvan bijna 8 gram aan suikers.
Je kan dus besluiten dat je lichaam deze suikers op korte tijd niet allemaal kan verbranden waardoor je lichaam dit ook als vet zal opslaan.

Alcohol heeft ook een slechte invloed op je slaap.  Over het algemeen denkt iedereen dat je van alcohol beter lijkt te slapen, maar in werkelijkheid is dit enkel geldig voor de eerste helft van de nacht want daarna slaap je alleen maar slechter.  Het gebruik van alcohol verslechtert dus je totale slaap.

Zoals je ziet heeft alcohol geen enkel positief effect op ons lichaam, maar stoppen met alcohol drinken heeft wel vele positieve effecten zoals:
– beter slapen
– meer energie en je fitter voelen
– alcohol droogt uit, je zal dus een mooiere en gladde huid hebben
– alcohol bevat veel calorieën, je kan dus gewicht verliezen
– alcohol is duur waardoor je een mooi som geld uit spaart

Ook zin om mee te doen?  Schrijf jullie nog voor 1 februari in op volgende link & ga zoals meer dan 50.000 Belgen de uitdaging aan! Registratie Tournée Minérale

Als jullie net zoals mij zullen meedoen, laat mij dan zeker weten hoe jullie deze uitdaging ervaren.

Blog

.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s