Gezond eten – Budgettips Deel 1

eating-healthy-on-a-budgetGezond eten dat is onbetaalbaar of toch gewoon duur! Ik heb dit al veel moeten horen & ok ik geef toe dat ik veel geld uitgeef aan eten.  Voor een verse, voedzame en complete maaltijd betaal je nu eenmaal meer dan voor een kant-en-klaar gerecht.  Daarnaast moet ik ook nog eens de tijd vinden om verse/gezonde producten te halen en maaltijden te plannen om te voorkomen dat ik de helft weer kan weggooien.

Ik vind het nog  altijd moeilijk & probeer echt wel regelmaat in mijn leven te brengen door het opstellen van een weekmenu.  Op deze manier doe ik slimme inkopen en kan ik toch wel wat besparen omdat ik nooit of toch amper iets moet wegsmijten.  Hieronder geef ik je enkele tips om op een makkelijke en vooral slimme manier gezond inkopen te doen.

vqbyft-2

Maar eerst wil ik toch nog eens de nadruk leggen op het feit dat we maar 1 lijf hebben!!!
Tuurlijk zie je er goed uit als je net van vakantie komt of als je volledig uitgerust bent, maar de binnenkant van je lijf en dat van je gezin verdient ook het allerbeste & daar houden veel te veel mensen te weinig rekening mee.  Ik besef maar al te goed dat ik maar 1 lijf heb en daar geef ik met veel plezier een groter deel van het budget aan. Je hebt maar 1 lijf en dat moeten we koesteren!!!  Sommige producten zijn nu eenmaal duurder dan je gewend bent, maar je wilt toch ook je lijf graag VOEDEN  met goede producten, in plaats het te VULLEN met ongezonde rommel? Als je voor echt eten kiest, hoe minder vaak je de behoefte hebt om de hele dag te grazen.  Dit zorgt er dus voor dat je MINDER gaat eten en dat is dan weer beter voor je portemonnee.
Wat ik vooral wil zeggen is: Er is misschien niets mis met de prijs van al het gezonde (puur, echt, mooi) eten, maar wel met de manier waarop wij eten.
NOTA: Ik wil niet zeggen dat je je af en toe eens niet mag laten gaan & tuurlijk eet ik af en toe minder gezond dan ik zou willen, maar dit zijn uitzonderingen op de regel.  Als ik zelf kook, zorg ik dat ik altijd gezond kook met goede producten maar als we eens gaan uit eten of we gaan met vrienden eens weg dan zeg ik geen nee tegen een heerlijke portie frietjes. Tijdens de werkweek zorg ik ervoor dat zowel ik als mijn partner, drie gezonde maaltijden hebben gehad met verse ingrediënten en producten die mij voeden.

devops-51-638

Let’s get pratical!

Tip 1: Plan vooruit

Als je slim wilt koken & vooral slim wilt inkopen doen,  moet je een goede voorbereiding maken.  Ikzelf werk met een weekmenu  zodat ik weet wat ik elke dag ga eten & zodat ik aan de hand van deze menu mijn boodschappen kan doen.  Ik maak een planning van maandag tot vrijdag voor zowel ontbijt, tussendoortje 1, lunch, tussendoortje 2 & het avondeten.  In het weekend weet ik dat er activiteiten gepland zijn en hier houd ik dan ook rekening mee, vaak probeer ik dan te werken met de restjes die in de frigo liggen & aangezien ik meestal op vrijdag of zaterdag boodschappen doe, breng ik de ingrediënten mee als ik eens uitgebreid wil koken & veel tijd heb :-).
Nota: Het lukt mij niet altijd om de hele weekmenu volledig te volgen, want soms zijn er nu eenmaal onverwachte activiteiten, maar ik probeer wel mijn weekplanning zo goed mogelijk op te volgen want het scheelt mij bakken geld en vooral tijd.

Tip 2: Clean out that fridge

Kijk eens of je nog iets bij elkaar kunt scharrelen van dat wat er allemaal in je koelkast, vriezer of berging staat of ligt alvorens dingen bij te kopen in de winkel.  Het kan je verrassende combinaties opleveren & je bent er zeker van dat de producten weer niet over tijd zullen gaan.  Heb je nog groenten over van het avondeten, verwerk deze dan in een salade voor de lunch de dag later.

Tip 3: Gebruik de diepvriezer

Zorg dat er altijd gezonde producten in de diepvries liggen waarbij je nog snel een heerlijke maaltijd op tafel kan toveren.  Maak je eens verse pastasaus, maak een grotere portie en bewaar deze in de diepvries.
In mijn diepvries kan je altijd volgende producten terugvinden zodat ik altijd een maaltijd kan plannen als er onverwachts niets zou zijn.
Groenten: spinazie, sperzieboontjes, groentepannetjes, wokgroentjes, broccoli, pompoen en bloemkool, knolselder, tomatenblokjes & soepgroenten.
Fruit: mango, blauwe besjes, frambozen, rood fruit mengeling, smoothiefruit, kersen & aardbeitjes.
Kruiden: basilicum, kervel, …
Vis/vlees: Kipfilet, kalkoenfilet, witte vis,  roze zalm, groentenburgers, …
Ik probeer zo veel mogelijk verse producten te gebruiken, maar diepvriesproducten zijn minstens even gezond als je de pure versie neemt.  Hiermee bedoel ik: kies gewoon voor sperzieboontjes en niet de gemaakte versie met spek of saus. Er zijn zelf meerdere groentensoorten die je beter uit de diepvries eet dan vers aangezien ze dan nog meer vitamines bevatten.

Tip 4: Kies gezond & goedkoop

Gezond wilt toch niet altijd zeggen dat het altijd duur is, denk maar aan de volgende producten – heel gezond en toch niet duur: kidneybonen, groene groenten zoals broccoli, spinazie, groene kool of tomaten en zilvervliesrijst.

Tip 5: Plan een vegi dag

Een stukje vlees/vis drukt een behoorlijke stempel op je huishoudbudget.  Kies daarom voor een vegetarische dag en gebruik alternatieven zoals peulvruchten, quinoa, tofu, noten en zaden.

Tip 6: Do it yourself

Kant-en-klaar lijkt misschien goedkoper maar dat is het zeker niet, doe je het af en toe dan is het geen probleem zeker niet als het nog steeds gaat over gezonden producten zoals bloemkoolrijst, maar toch is het beter om pakjes en zakjes te vermijden.  Tuurlijk koop ik af en toe ook eens een zakje sla ipv een verse krop, ik ben namelijk  ook geen superwomen maar in de zomer heb ik mijn eigen moestuin & dan opteer ik toch liever voor mijn eigen groenten.
Tip: koop geen bakmix voor het maken van pannenkoeken maar maak ze gewoon zelf.  Ze zijn niet alleen veel lekkerder, maar vooral veel goedkoper.

 

Nog tips nodig?  Volgende week geef ik je nog extra info over de houdbaarheid van producten en het invriezen.

Blog

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s