Gezond Eten – Budgettips Deel 4

Etiketten lezen is niet altijd zo duidelijk & blind afgaan op alle health claims en logo’s is niet altijd voldoende.  Met gezond verstand kom je vaak wel al een heel eind maar soms is het lezen van het etiket de enige manier om zeker te zijn.

Om ervoor te zorgen dat producten er aantrekkelijker uitzien, goedkoper geproduceerd kunnen worden, langer houdbaar zijn of beter smaken worden er heel veel dingen toegevoegd.
Zoals: kleur-, geur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, voedingszuren, anti-oxidanten, emulgatoren, verdikkingsmiddel, antiklontermiddel, glansmiddel, suiker, zoetstoffen, …

Wat is nu echt belangrijk om in de gaten te houden wanneer je de etiketten in de winkel wilt bekijken?

1. Hoe minder ingrediënten hoe beter.  Hoe langer de lijst, hoe groter de kans op toevoegingen. 

2.  Het eerstgenoemde ingrediënt zit er het meeste in.  Staat er op het etiket van de ‘gezonde’ fruitdrank, water, suiker, appel?  Dan weet je dat er niet veel appels aan te pas zijn gekomen. 

3.  Voedingswaarden zijn vaak per 100 gram.  Gelukkig worden de waarden ook steeds vaker per portie vermeld. 

4.  Kilocalorieën (kcal) zeggen niet alles, het gaat ook om de voedingswaarden en puurheid van de ingrediënten.  Iets met 0 % vet en 0 kcal kan nog steeds vol zitten met chemische zoetstoffen. 

5. Light betekent 33% minder vet  of suiker of kcal.  Het betekent niet dat je het nu onbeperkt kunt eten.  Sterker nog, vaak zijn er nog voor een lightversie juist nuttige voedingsstoffen uit het product gehaald. 

6.  0% vet betekent vaak meer toegevoegde koolhydraten als vulling.  Het product moet tenslotte wel ergens ‘body’ vandaan halen. 

7.  1 gram Natrium = 2.4 gram zout.  Maximaal 6 gram zout per dag is de aanbevolen hoeveelheid.  Met andere woorden: vrijwel iedereen krijgt te veel zout binnen. 

8.  Vermijd E-nummers! E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek. 

9.  Tip: Als je de stof niet kan uitspreken, eet het dan ook gewoon niet :-). 

10. Kijk naar de hoeveelheid koolhydraten, niet alleen ‘waarvan suikers’
Steeds vaker komt ook de ‘voedingswaarde-declaratie’ op het etiket. Je kunt dus bijvoorbeeld lezen hoeveel eiwitten en vetten het product bevat. Zo ook bij de voedingswaarde koolhydraten. Deze voedingswaarde wordt vaak opgesplitst in: waarvan suikers. Dus hoe minder suikers, hoe beter zou je denken. Trap er niet in! Ook witmeel en zetmeel worden in je lichaam als suiker opgenomen en hebben vrijwel hetzelfde effect als suiker in het lichaam.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn budgettips hebben gehad & dat jullie vanaf nu op een slimme manier jullie boodschappen kunnen doen. Binnenkort breng ik elke maand ook mijn weekmenu op deze blog & kunnen jullie inspiratie op doen voor jullie eigen weekmenu!

Advertenties

Een gedachte over “Gezond Eten – Budgettips Deel 4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s