Vooral twintigers eten te weinig groenten!

Vandaag las ik in een artikel dat de Vlaming gemiddeld maar half zoveel groenten als aanbevolen eet.  VLAM (Het Vlaamse promotieagentschap voor lokale landbouwproducten) lanceert een ‘GROENTENCAMPAGNE‘ & die richt zich voornamelijk op twintigers want blijkbaar vertonen zij de sterkste onderconsumptie.  Ik vind dit verbazingwekkend want ikzelf ben ook een twintiger & ik hecht hier erg veel belang aan.  Vinden we dit dan niet allemaal belangrijk: Gezond door het leven gaan? 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten bedraagt volgens VLAM 300 gram & slechts 5% van de Belgische bevolking haalt deze aanbeveling. De cijfers zijn zelf zo erg dat we dagelijks maar 145 gram groenten innemen.

300 gram is natuurlijk niet weinig & moest je effectief je groenten gaan afwegen,  zou je verschieten wat een hoop groenten dit bij elkaar zijn.

Het is echter niet vreemd dat we allen te weinig groeten eten.
Als je bijvoorbeeld een maaltijd in een brasserie/restaurant neemt, bevat die doorgaans een erg kleine portie groenten & net veel frietjes of vlees.  Anderzijds vind ik het vaak niet aangenaam om op restaurant groenten te eten omdat er gewoon niets mee gedaan wordt ondanks dat je hier zo creatief mee kan zijn.  Soms kook ik gewoon liever zelf omdat ik wel creatief met groenten ben & ik wil vooral genoeg groenten op mijn bord toveren.

Er zijn nog thans heel veel verschillende manieren om toch meer groentjes  te eten. Hierbij geef ik jullie enkele eenvoudige tips om zo dicht mogelijk bij die 300 gram per dag te komen.

  1.  Maak eens een groene smoothie met groene bladgroenten.
  2.  Maak eens een puree en doe er extra veel groenten in zodat het een echt groentenbommetje wordt.
  3. Kies eens voor stiekeme groenten.  Ga eens voor Courgetti (spaghetti van courgette), frietjes van pastinaak of wraps van groenekoolbladeren.
  4. Experimenteer met groenten & durf risico’s te nemen bij het maken van gerechten.
  5. Vervang vetrijke sauzen door lekkere groentecoulis, heb je nog wat overgebleven restjes van groenten liggen mix deze dan gewoon tot een heerlijke coulis.
  6. Snacktime: kies voor verse soep, kerstomaatjes, worteltjes, …
  7. Bak jij graag: Maak eens een cake op basis van wortels – een carrot cake is echt overheerlijk.

Probeer gewoon aan iedere maaltijd groenten toe te voegen, het lijkt misschien moeilijk maar mits wat creativiteit kan je echt heerlijke dingen op tafel zetten.
Heel zelden gebeurt het ook bij mij eens dat ik niet aan mijn aanbevolen dagelijkse behoeften kom, vooral als ik die dag buitenshuis ben en dat ik niet voor mijn eigen lunch moet zorgen of soms heb ik ook gewoon eens te weinig tijd om mijn snacks klaar te maken of mijn lunch of diner maar dit is wel eerder de uitzondering op de regel.

Als ontbijt maak ik regelmatig een cake op basis van wortels of start ik mijn dag met een groene smoothie. In het weekend heb ik iets meer tijd en kies ik voor een heerlijke groentenomelet. Tijdens de lunch kies ik dan weer voor een zelfgemaakte salade of verse soep. En tijdens het avondeten ga ik voor een maaltijd met minstens 1/2 groenten op mijn bord!

Ben jij benieuwd of jij genoeg groenten eet op een dag?  Doe dan deze Test & je komt hier direct achter.  Je vindt hier ook hele lekkere recepten met als hoofdingrediënt ‘Groenten’.

Hebben jullie nog leuke tips om toch je dagelijkse hoeveelheid groenten binnen te krijgen?  Laat ze me even weten, niets zo leuk om gezond door het leven te gaan.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s