Een perfecte salade

Een salade als lunch is voor mij heel gewoon, maar jammer genoeg eet de over grote meerderheid in België als lunch nog steeds brood. Niet dat hier iets mis mee is, maar een beetje variatie in je eetgewoonten brengen is gewoon goed & zeker als er groenten mee gepaard gaan. Een salade hoeft alles behalve saai te zijn, je kan er namelijk iets ongelofelijks lekker van maken waardoor je jouw klassieke boterhammetjes snel de deur uit zal gooien.  Benieuwd hoe je een perfecte salade maakt? Een salade is een typisch gerecht dat gezond is, snel klaar is en ook nog eens overheerlijk.  Het zal je inderdaad wel iets meer tijd kosten dan dat je een kant-en-klare salade uit de supermarkt koopt, maar de smaak en de hoeveelheid groenten die je in jouw zelfgemaakte salade doet maakt een immens verschil.

Een salade als maaltijd betekent niet dat je enkel sla met tomaten eet. Nee, als je kiest voor een salade dat moet die ook voedzaam en vullend zijn.  Je salade moet uit producten bestaan die energie geven, een verzadigd gevoel geven en vezels bevatten.

Hoe maak je nu een perfecte salade?

1.  Groene bladgroenten

Een groene bladgroente is de basis van jouw salade, maar je kan hier enorm in variëren. Je kan kiezen uit: rucola, veldsla, … & spinazie (mijn favoriet).  Groene bladgroenten zijn echt belangrijk ze bevatten namelijk veel vitamines en mineralen die ons lichaam nodig heeft.

2.  Koolhydraten

Ik weet dat vele zeggen dat je koolhydraten niet nodig hebt & in principe klopt het, maar als je iedere dag zoals mij actief door het leven gaat, kan je lichaam echt wel wat onbewerkte koolhydraten gebruiken zoals quinoa, amarant, couscous en bulgur.  Deze granen leveren namelijk voor een langere duur energie en ook nog eens vezels.

3.  Eiwitten

Eiwitten zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel zal hebben na je maaltijd.  In een salade kan je daarom het best met peulvruchten werken aangezien ze vol zitten met eiwitten en vezels.
Ik vind het echt ontzettend jammer dat peulvruchten niet vaker in salades gebruikt worden want ze zorgen namelijk voor die extra bite.
Kies voor: kikkererwten, linzen of sojabonen.
Vind je peulvruchten toch maar niets dan kan je voor kaas kiezen.  Kies wel voor een kaas met een goede bron van eiwitten zoals geitenkaas.
Of maak gewoon een overheerlijke zelfgemaakte portie hummus (hmmm).

4.  Gezonde vetten

Gezonde vetten mogen ook niet vergeten worden bij een salade, ze zorgen namelijk samen met de eiwitten er voor dat je een verzadigd gevoel zal hebben.
Kies voor: avocado, noten, zaden/pitten of lijnzaadolie.
Overdrijf wel niet en beperk je keuze tot twee ingrediënten.

5.  Groenten

Groenten kunnen natuurlijk niet ontbreken aan jouw salade en het leuke er aan is dat je alles kan toevoegen wat je zelf maar wilt en wat jij het liefst eet.
Ik verkies tomaatjes, worteltjes, kiemgroentjes, komkommer, courgette en broccoli maar zoals ik al zei hier ben je volledig vrij en kies je zelf wat je wilt.

6.  Smaak

Voeg zeker een handje verse kruiden toe dit zorgt namelijk voor een ware smaakexplosie in je mond.
Basilicum bij een italiaans salade, koriander bij een oosterse salade of wat verse munt bij een kikkererwtensalade.

7.  Fruit

Fruit kan ook erg lekker zijn in een salade.
Bv: stukjes appel, blauwe besjes, granaatappel…
Ze geven jouw salade extra frisheid.

8.  Personal touch

Jouw persoonlijke touch maakt iedere salade tot een heerlijke maaltijd en laat dit nu het meest belangrijke zijn.  Voeg gewoon toe wat je echt graag eet & zorg dat dit een mooi geheel vormt met alle ingrediënten die niet mogen ontbreken in jouw salade.
Ik ben namelijk gek van de combinatie van spinazie, blauwe bessen, verse munt en limoen voor jullie lijkt dit misschien een vreemde combinatie maar iedere keer dat ik deze salade voor familie/vrienden maak zijn ze altijd verbaasd door het verassende en heerlijke resultaat.
Je ziet iedereen kan een perfecte salade maken!

Salades hoeven verre van saai te zijn, ze zijn een perfect alternatief als lunch of diner.  Laat die boterhammen dus net iets vaker aan de kant liggen en wissel eens af met een homemade salade, je zal zien hoe verslavend het werkt!

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s