Sport & voeding


Wat eet je voor & na het sporten?
Wat eet je nu het best zonder een zware maag te hebben? Lees er alles over!

 

 

 

Voeding voor het sporten?

Voor het sporten is het zeer belangrijk dat je een lichte maaltijd eet, denk aan: yoghurt met vers fruit of een volkoren boterham met wat groentjes.
Je eet best ook ten laatste een uur voor je gaat sporten anders zou het wel eens kunnen gebeuren dat deze maaltijd je parten gaat spelen tijdens het sporten.

Voeding na het sporten?

Na het sporten is het belangrijk om een maaltijd te eten met voldoende eiwitten.  Eiwitten helpen namelijk je spieren te herstellen na inspanningen.  Eiwitten vind je vooral terug in zuivelproducten, vlees, vis, eieren, kaas, peulvruchten, …
Zoals:
– smoothie op basis van zuivel, stuk fruit en havervlokken
– smoothie op basis van zuivel, banaan en pindakaas

Veel drinken!

Bij grote inspanningen en hoge temperaturen kun je wel 1 tot 2 liter per uur aan vocht verliezen, dit tekort dien je aan te vullen met water.  Sportdrankjes zijn alleen nodig als je intensief sport.  Intensief sporten betekent dat je langer dan een uur sport en ondertussen ook nog eens veel zweet.
Tijdens de inspanning: Drink zo veel dat je zonder problemen aankunt. Ga niet op je dorstgevoel af want eenmaal dorst ben je al te laat en ben je al uitgedroogd.
Na de inspanning: Na de inspanning drink je zo veel als nodig om het verloren vocht weer aan te vullen.

Wat op een dag met krachttraining?

Op een dag met krachttraining heb je meer nood aan eiwitten.  Je kiest wel best voor dierlijke eiwitten omdat ze een betere aminozuursamenstelling hebben dan plantaardige eiwitten. Een hersteldrank op basis van koemelk is beter voor het spierherstel dan bijvoorbeeld sojamelk. Je kiest op deze dagen dus voor koemelk en niet voor drankjes op basis van hazelnoot-, amandel-, spelt-, haver-, kokos of rijstmelk. Je kent ze hoogstwaarschijnlijk als plantaardig alternatief voor koemelk, maar dit is niet juist.  Ze zijn namelijk afgeleid van koolhydraatrijk voedingsmiddelen en bevatten geen eiwitten.
– Voor de krachttraining: Een snack die bestaat uit een combinatie van eiwitten en koolhydraten.
De koolhydraten zorgen ervoor dat je genoeg energie hebt en de eiwitten dienen als bouwstof om je spiermassa op te bouwen.
! Doe aan geen krachttraining op een nuchtere maag.  Je lichaam heeft namelijk koolhydraten nodig en zal je vetreserves niet aanspreken als brandstof tijdens dit type training.  Het zal net van jouw eiwitreserves gebruiken en dan breek je meer af dan dat je opbouwt. 
– Na de krachttraining: Kies voor een eiwitshake binnen het half uur na je training.  Hoe sneller je het doet, hoe beter.

Wat eten jullie voor jullie training?
Gebruik jij regelmatig eiwitten? Let me know!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s