Debby vertelt Foodtalk Healthtalk

Alles wat je moet weten over vetten

olive-oil-968657_1920
De vorige keer had ik het al over koolhydraten en eiwitten, nu is het de beurt aan de vetten want laat onze voeding uit deze drie hoofdbestanddelen bestaan.  Ik vertel je alles over wat je moet weten over vet. 

Boosdoener? 
Vetten worden heel vaak als boosdoener gezien.  Vet levert namelijk twee keer zoveel energie (9 kcal) als koolhydraten, maar is niet onmiddellijk beschikbaar als energiebron bij het sporten.  Anderzijds als je jouw vet niet aanspreekt, verzamelen ze zich als ongewenste vetophopingen.

Onverzadigde en verzadigde vetten
Onverzadigd zijn vetten met dubbele bindingen, je vindt ze voornamelijk in plantaardige bronnen en bij kamertemperatuur zijn ze vloeibaar.  Verzadigde vetten zijn hard bij kamertemperatuur.
Wist je dat dierlijke producten meer verzadigde dan onverzadigde vetten bevatten?
Onverzadigde vetten zijn eerder goede vetten en onverzadigde vetten zijn eerder slecht, maar ga hier slim mee om en zorg dat je ze in de juiste verhouding binnenkrijgt.

Afvallen/ spieren winnen? 
Als je spieren wilt winnen en/of vet wil verliezen is er niet echt een exacte formule, gewoonweg omdat iedereen verschillend is.  Echter zou je moeten uitgaan van 50% koolhydraten, 30% proteïnen en 20% vetten.
Wil je vet kwijtraken dan moet je 300-400 kcal minder eten en moet je jouw activiteitenniveau verhogen door bijvoorbeeld meer cardio te gaan doen.  Alleen op deze manier zal je geleidelijk vet verliezen.  Door je eiwitinname niet te veel te verlagen, is de kans groter dat je als je met gewichten traint, je spiermassa vasthoudt en dus alleen vet verliest.
Wil je spiermassa winnen dan moet je eigenlijk het tegenovergestelde doen, je moet namelijk zo’n 300-400 kcal boven jouw behoefte zitten en door hard te trainen kun je die calorieën gebruiken voor toename van spiermassa.

Vet levert essentiële vetzuren en bepaalde vitaminen.  Daarom is het belangrijk om gezonde vetten aan je maaltijden toe te voegen denk aan olie, noten en vetten vis.
Als een intensieve trainingsdag plant, is het belangrijk om de inname van vet te beperken omwille van hun trage vertering.
Ongezonde vetten zoals gefrituurde voeding, roomsauzen, chocolade, gebak of boter beperk je tot af en toe of vermijd je best.

Hopelijk zijn jullie wat wijzer geworden omtrent de vetten.  Hier heerst voornamelijk dat je ze met mate moet eten, maar gezonde vetten mogen echt wel toegevoegd worden aan je maaltijden.
Willen jullie graag vetmassa kwijtraken? Hoe pakken jullie dit aan?

 

0 reacties op “Alles wat je moet weten over vetten

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: