Zelf wasmiddel maken!

Als ik tegen vrienden vertel dat ik zelf mijn wasmiddel maak, kijken ze mij steeds vreemd aan. Een blik van ‘huh, dat koop je zo in de winkel met de beste geuren’. Maar wasmiddel maken, duurt helemaal niet zo lang en er zijn vele voordelen om het zelf te maken. Benieuwd hoe eenvoudig het is om zelf je wasmiddel te maken?


Wasmiddel is big business en jammer genoeg zijn de bestanddelen niet of beperkt afbreekbaar. Gewone textielwasmiddelen bestaan voor een groot deel uit petrochemische grondstoffen. De toegevoegde synthetische parfums geven ook vaak huidirritaties.

Voor mij was bovenstaande informatie al overtuigend genoeg om zelf mijn wasmiddel te maken.

Zelf wasmiddel maken is simpel en spaart je veel geld uit. Zeker met dit wasmiddel recept.

Wat heb je nodig voor 5 liter wasmiddel (2.5 liter gekleurde was & 2.5 liter witte was)?

 • 90 gram zeep (sunlight zeep, marseillezeep, aleppozeep, zwitsalzeep,…). Ik koop een blok en snijd hem vervolgens in kleine stukjes zodat de zeep sneller oplost.
 • 40 gram soda (voor de witte was)
 • 5 liter water (kokend)
 • 80 druppels etherische olie

Hoe maak je het wasmiddel?

 1. Kook een liter water. Voeg de fijngesneden zeep toe. Roer goed door. En blijf doorroeren tot alle zeep is opgelost. Voeg nog vier liter kokend water toe (met waterkoker).
 2. Giet de helft van het zeepsop over in een andere pan of emmer en voeg hieraan de soda toe. Soda heeft een lichtbrekend effect en is daardoor geschikt voor de witte was.
 3. Laat alle wasmiddel 1 nacht afkoelen en voeg de volgende dag naar keuze de etherische olie toe. 40 druppels per 2.5 liter wasmiddel. Als je een sterkere geur wil dan nog iets meer.
 4. Na 1 nacht is je vloeibare wasmiddel verandert in een dikke gel achtige massa. Mix met een staafmixer het geheel nog eens goed door.
 5. Giet over in een lege fles of eventueel lege wasmiddel fles en breng een sticker aan met het product en geur.

Je hebt van dit wasmiddel 1 wasbolletje per was nodig en is geschikt voor wassen op lage of hoge temperaturen. Belangrijk! Voor gebruik altijd goed schudden om eventuele klontjes op te lossen.

Welke etherische oliën kan je gebruiken?

Je kan alle etherische oliën gebruiken. Hierbij wel enkele tips:

 • Citroen: versterkt het witeffect en het vetoplossende effect van het vloeibaar wasmiddel. Het is daarom zeer geschikt om het te gebruiken voor het witte wasmiddel. Ik voeg zelf wel nog een lepeltje biologische zuurstofbleek (Ecover) toe aan de witte was.
 • Eucalyptus: zeer geschikt bij het wassen van beddengoed omdat het helpt tegen huismijt.

Overtuigd om zelf jullie wasmiddel te maken. Het neemt hoogstens een 30 minuten van je tijd in beslag! De geur bepaal je helemaal zelf.

Groetjes,

Healthy & Travel T(r)ips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s