Gezond eten met een laag budget

Het is niet echt logisch, maar als je gezond eet, zal het je opvallen dat deze voedingsmiddelen ook meer geld kosten dan de ongezonde varianten.  Het valt mij op dat ik veel meer geld uitgeef tijdens mijn wekelijkse boodschappen dan pakweg een half jaar geleden.  Nu ik heb ondertussen wat tips voor jullie waarbij een…

02/06/2016

Boodschappendoen
Het is niet echt logisch, maar als je gezond eet, zal het je opvallen dat deze voedingsmiddelen ook meer geld kosten dan de ongezonde varianten.  Het valt mij op dat ik veel meer geld uitgeef tijdens mijn wekelijkse boodschappen dan pakweg een half jaar geleden.  Nu ik heb ondertussen wat tips voor jullie waarbij een gezonde leefstijl niet altijd een lage bankrekening hoeft te betekenen 🙂
Hierbij enkele tips om toch gezond te blijven & toch geld te besparen

#  Koop Basics

Gezond hoeft niet altijd duur te zijn & er zijn heel wat basic ingrediënten die je altijd tegen goede prijzen kan kopen zoals eieren, komkommer, ui, wortels, sla, broccoli, boerenkool, courgette, appels, peren, bananen, citroenen  …
Tip: ga naar de winkel en kijk welke promo’s er zijn & denk na wat je hiermee kan maken.

# Kies voor seizoensfruit & – groenten

Deze groenten & fruit zijn altijd de goedkoopste die je kan kopen & zijn daarboven ook nog eens ultravers.  Als je aardbeien in de winter wil, betaal je daar ook voor. Daarnaast zijn groenten en fruit van het seizoen ook beter voor je lichaam en voor het milieu.

# De vriezer = je beste vriend

Wanneer bepaalde groenten & fruit niet meer te verkrijgen zijn vanwege het seizoen, stijgt de prijs automatisch – wees hier op voorbereid & vries seizoensgroenten in.
Tip: Diepvries fruit & groenten zijn vaak goedkoper & niet minder gezond dan de verse varianten, altijd makkelijk om bepaalde zaken in de diepvries te liggen hebben.  Ik heb altijd een zak diepvriesfruit in mijn frigo & een zak broccoli & bloemkool.

#  Homemade is zo veel beter – kook zelf! 

Ik eet elke middag een homemade lunch op het werk dit bespaart mij veel geld want meestal maak ik mijn lunch met overschotjes van de avond voordien tijdens mijn avondeten.  Hier kan je enorm veel mee besparen want elke middag iets gaan kopen of eten, kost je veel meer geld.
Tip 2:  Neem van thuis een beker mee met koffie (veel goedkoper dan de variant bij Panos & Starbucks)

# Verse soep 

Gooi zeker geen groenten weg want met kleine restjes van groenten kan je de beste soep maken & deze kan je dan weer invriezen!
Tip 2:  Ik heb een soepmaker & dit zou ik nooit meer kunnen missen – zo handig!

# Las eens een vegetarische dag in

Vlees, vis & gevogelte van goede kwaliteit zijn duur daarom kan een vegetarische dag je ook wat besparing opleveren, als je natuurlijk niet kiest voor dure vleesvervangers. Gebruik eens peulvruchten in je maaltijden, ze zijn een goedkope eiwitbron & je kan er veel richtingen uit.

# Wees een slimme koper 

Wees vooral geen “zombie winkelaar” als je je naar de supermarkt gaat.  Vele mensen wandelen op automatische piloot door de winkel waardoor je soms zelf niet goed weet wat je nu wel en niet nodig hebt.
De beste manier is om met een boodschappenlijstje op pad te gaan zodat je ook geen verkeerde aankopen kunt doen & je ook niets kan vergeten. Nu ja dit zou in een ideale wereld zijn & laat dat nu ook niet mijn wereld zijn toch probeer ik zeer bewust te winkelen en vergelijk ik altijd verschillende producten.  Bewust winkelen & bewuste keuzes maken in de supermarkt kan je ook wat geld besparen tijdens de boodschappen.
Tip 1: Overdenk twee keer of je het echt wel nodig hebt 🙂
Tip 2: Ik koop regelmatig via Collect & go omdat het simpel is, snel en ook omdat ik perfect weet wat ik besteld heb want als mijn afrekening te groot is dan ga ik voor een tweede maal door mijn lijstje en verwijder ik nog vanalles 🙂

# Zorg voor je eigen eten 

Heb je groene vingers dan moet je zeker een moestuintje starten & dit hoeft niet te groot te zijn.  Ik heb zelf ook een klein moestuintje met verschillende soorten sla, verschillende kruiden, courgette, pompoenen, aardbeien, enkele kolen.  Ik steek hier niet heel veel tijd in, maar ik heb wel verse groenten die niet bespoten zijn & die mij bijna niets kosten in vergelijking bij de supermarkt.

# Kook in grote hoeveelheden 

Kook in grote hoeveelheden & overige porties kun je altijd invriezen. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook fijn dat je altijd iets in de vriezer hebt wanneer je onverwacht laat thuis bent of extra eters krijgt.

# Koop lokaal 

Zoek boeren in je buurt, boerenmarkten en biologische markten. Lokale producten zijn vaak voordelig, vers, en zeer smakelijk.

#  Less is more 

Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld maximaal 5 ingrediënten per maaltijd mag gebruiken. Een salade met nootjes, garnalen en avocado is heel lekker, maar ook best wel aan de prijs. Kies één duurder ingrediënt en vul dit aan met goedkopere ingrediënten (bijvoorbeeld lokale seizoensproducten).

#  Plan vooruit

Je hebt het waarschijnlijk al vaak gehoord, maar door groot in te kopen kan je wat geld uitsparen.  Vervolgens maak je meerdere porties klaar en vries je deze in.  Hetzelfde geldt voor tussendoortjes: maak enkele bananenbroden en bewaar deze in de diepvries zo gaat er niets verloren en kan je er de week later nog van eten

# Weg met de frisdrank

Koop geen frisdrank en maak je eigen ‘Pimped Water’ met restjes fruit & kruiden

# Houd 1x/week een restjes dag 

Wees creatief, kijk wat er nog in je frigo blijven liggen is & experimenteer.  Bij mij zijn dit meestal de beste gerechtjes van de week 🙂

Binnenkort kook jij ook gezond & goedkoop & dat wil iedereen toch he 🙂

 

 

Blog

 

 

Deel dit

Tags:

healthyandtraveltrips

Dit ben ik: Debby, een enthousiast, gedreven iemand die gekozen heeft voor een gezonde levensstijl & graag de wereld ontdekt! Inspiratie nodig? Vragen? Mail me gerust! healthyandtraveltrips@hotmail.com

Laat een reactie achter