Gezond op vakantie

Vakantie!  Iedereen kijkt er altijd naar uit, even niets doen en genieten! Alleen is het toch zo moeilijk om gezond te blijven eten op vakantie & vele vallen dan ook weer in hun oude gewoonten. Begrijpelijk want zo een buffet is natuurlijk heel verleidelijk, je wilt meestal alles proeven & 2 x langsgaan bij het…

14/05/2016

gezond-eten-op-vakantie1Vakantie!  Iedereen kijkt er altijd naar uit, even niets doen en genieten!
Alleen is het toch zo moeilijk om gezond te blijven eten op vakantie & vele vallen dan ook weer in hun oude gewoonten. Begrijpelijk want zo een buffet is natuurlijk heel verleidelijk, je wilt meestal alles proeven & 2 x langsgaan bij het dessertbuffet lijkt ineens zeer normaal. En plots sta je versteld dat die weegschaal enkele kilootjes extra toont na de vakantie & daar worden we nu weer ongelukkig van!
Tijd om dat te veranderen!
Gezond eten is voor mij een leefstijl en een overtuiging die ik graag ten alle tijden naleef en dus ook op vakantie.
Ik wil jullie daarom enkele tips geven bij de keuze van jullie maaltijden op vakantie, bewust kiezen voor lekker en gezond eten waarvan je juist meer energie krijgt en waarbij je dus nog meer van jouw vakantie kan genieten.  

Gezond onderweg! 
Ik ga meestal op vakantie met het vliegtuig & op de luchthaven ervaar ik al vele moeilijkheden als je  iets gezond wilt eten. Meestal zitten deze maaltijden vol met suikers, transvetten, gluten en andere stoffen die je liever niet in je lijf hebt omdat je er alleen maar futlozer door wordt.
Indien je iets wilt eten, moet je proberen om zo licht mogelijk te eten alvorens je op het vliegtuig stapt want een zware maag vermijd je echt beter op een vliegtuig.  Heb je de mogelijkheid om een salade te eten met zalm of tonijn dan kies je hier beter voor.  Een andere mogelijkheid is eventueel een yoghurt met muesli & als dit niet kan kan je misschien kiezen voor een smoothie al pas ik daar liever mee op.  In een smoothie zitten veel meer  suikers dan je denkt en hierop kunnen je darmen wel eens reageren en laat dit nu eens echt vervelend zijn op een een vliegtuig.
Vind je geen betere alternatieven dan is het natuurlijk geen ramp, 1x ongezond eten daar richt je nu ook geen schade mee aan he 🙂
Ondertussen ben ik wel wat voorbereid en neem ik altijd wat snacks voor onderweg mee. Ik neem een klein doosje mee met een mengeling van nootjes, zonnebloempitten, cacaonibs, gojbessen, rozijntjes en gedroogde vruchten.  Ik maak ook regelmatig een bananenbrood en zo neem ik ook altijd enkele plakjes mee op deze manier heb ik iets bij de hand voor een kleine honger.


Tip: wil je geen opgeblazen gevoel op het vliegtuig drink dan geen zuivelproducten (die heerlijke latte machiato  bij Starbucks hoort daar jammer genoeg ook bij) en kies beter voor water of eventueel een groene thee.

Op je vakantiebestemming!
Op vakantie wil je de dagelijkse sleur een beetje loslaten , maar probeer je toch een beetje aan jouw eetpatroon te houden.  Hiermee wil ik niet zeggen dat je op dezelfde tijdstippen als thuis moet eten, maar als je op voorhand weet dat je een opgeblazen gevoel hebt als je pasta eet dan eet je dat beter ook niet op vakantie.
Probeer je wel te houden aan je drie hoofdmaaltijden & 2 gezonde tussendoortjes (en heb je nu eens echt zin op dat ijsje, doe het dan gewoon – bewust/intens genieten is minstens even belangrijk).
Tip: Ik ga op de bestemming altijd op zoek  naar een lokaal supermarktje of lokaal marktje waar ik wat fruit koop, vaak kan je er zelf fruit kopen die je bij ons amper ziet.  Op deze manier heb je altijd een gezonde snack achter de hand.

Kies bewust & slim bij je 3 hoofdmaaltijden:
Ontbijt
Start met een energiek ontbijt
Als je op hotel gaat heb je hoogstwaarschijnlijk veel keuze in het buffet, maar probeer toch slim te kiezen waardoor je juist energievol aan jouw dag kan beginnen.
Kies voor:
yoghurt
natuur muesli
– vers fruit 
eitjes: op alle mogelijke manieren klaargemaakt
noten, pitten & zaden 
– brood: heb je nu eens zin in brood dan mag je dat zeker en vast eten, maar beleg het dan wel met mager vlees of fruit. Tip: geef niet toe aan de croissants en dergelijke want vaak ben je dan verkocht & hier zitten geen voedingsstoffen in.
Tip: ligt er iets zoets waar je zin in hebt, laat het je dan smaken maar probeer het niet dagelijks te doen 🙂

Lunch
Lunchen met groenten
Probeer je lunch zo licht mogelijk te houden en toch met de nodige voedingsstoffen.
Kan je kiezen uit een buffet maak dan zelf een gezonde salade met veel rauwkost en vis (zalm, tonijn, …) of kip.
Neem niet de zelfgemaakte dressing, maar besprenkel je salade met wat olijfolie, peper, zout & citroensap.
Ben je op een bestemming waarbij je rauwkost niet echt vertrouwt, kies dan voor gekookte groenten, gegrilde groenten in combinatie met vis of kip.
Ga je op restaurant en bestel je een salade  & vraag of de dressing apart geserveerd kan worden.

Diner
Slim naar het buffet
Het probleem: je ogen zijn vaak groter dan de maag 🙂
Tips om je keuze bij een buffet toch slim aan te pakken zonder je te over eten.
–  Bekijk eerst het aanbod & kijk waar je zin in hebt
–  Neem een klein bord
–  Schep veel groentjes op
–  Kies vervolgens vis/kip/runds – in de puurste vorm
–  Kies vervolgens koolhydraten als je die wenst maar neem OF aardappelen OF pasta OF rijst
–  Zin in dessert, kies voor een lekkere fruitsalade

index3-637x250

En de rest?
Op vakantie drink je altijd meer alcohol dan dat je anders gewend bent.
Tip: drink met ieder glas alcohol een glas water
Je drinkt beter een glas droge witte wijn, of een biertje, of een glaasje sterke drank ipv coctails.
Heb je er eens zin in, geniet er dan van maar drink nooit niet omdat andere drinken!

goodchoices

 

Ben je gewoon om thuis 2x per dag een snack te eten, doe dit dan ook op vakantie maar kies wel zo veel mogelijk verantwoorde tussendoortjes. Denk aan mijn tip van hierboven, ga naar een lokaal marktje & koop je verschillende soorten fruit!

Een andere heel belangrijke tip: blijf wel van de suikerhoudende dranken & drink water liefst 2 liter per dag!

Bewegen? 
Probeer toch ook op vakantie te bewegen want gebrek aan beweging zorg o.a. ook voor afbraak van het weefsel.   Beweging zorgt ervoor dat je energieoverschot niet omgezet wordt in ongezond vet.
Tip: verken de vakantiebestemming te voet, trek baantjes in het zwembad, ga lopen op het strand, speel voetbal met de kids op het strand…

 

De beste tip die ik je kan geven = gebruik je gezond verstand. 
Probeer zo gezond mogelijk te eten & kies voor pure ingrediënten.
Wil je eens zondigen, doe het dan gewoon maar zorg dat het geen routine wordt & zorg in eerste plaats dat je zeker al je voedingsstoffen hebt ingenomen die je uit je voeding moet halen.
Geraffineerde suikers zijn niet goed & probeer deze in te perken.
En het is niet omdat je AI hebt, dat je je moet overeten hé 🙂

Geniet van je vakantie & denk misschien eens aan deze tips & kom zonder enkele kilootjes terug thuis (geen reden om je nadien ongelukkig te voelen).

 

Debby

 

 

 

 

 

Deel dit

Tags:

healthyandtraveltrips

Dit ben ik: Debby, een enthousiast, gedreven iemand die gekozen heeft voor een gezonde levensstijl & graag de wereld ontdekt! Inspiratie nodig? Vragen? Mail me gerust! healthyandtraveltrips@hotmail.com

Laat een reactie achter