Hoe verhoog je je stofwisseling?

Ondanks dat je regelmatig beweegt en een gezond voedingspatroon volgt, willen die laatste kilootjes er niet af. Op zich maakt het cijfer op de weegschaal niet uit, maar je voelt dat je niet strakker en gezonder in je lichaam gaat zitten door toch een gezonde levensstijl te hanteren. De reden daarvan kan zijn dat je…

06/02/2019

Ondanks dat je regelmatig beweegt en een gezond voedingspatroon volgt, willen die laatste kilootjes er niet af. Op zich maakt het cijfer op de weegschaal niet uit, maar je voelt dat je niet strakker en gezonder in je lichaam gaat zitten door toch een gezonde levensstijl te hanteren. De reden daarvan kan zijn dat je stofwisseling te traag is. Door die te gaan verhogen, verbrand je meer energie en dus ook meer vet. De volgende tips geven je stofwisseling dat laatste zetje dat het nodig heeft.


Vezels

Start in eerste instantie met natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen op het menu te plaatsen. Ze bevatten voedingsvezels die heel goed zijn voor je lichaam. Vezels zijn moeilijk om te verteren en net daardoor moet je lichaam harder werken om de vezels af te breken. Daarnaast zijn deze producten beter voor je gezondheid en zorgen ze voor een meer verzadigd gevoel waardoor je minder snel terug honger hebt.
Onbewerkte producten zijn bijvoorbeeld zaden, groenten, fruit, volkorenpasta, volkorenbrood en zilvervliesrijst.

➵ BEWERKTE PRODUCTEN

Bewerkte producten zijn de tegenhanger van de natuurlijke producten en dien je zo veel mogelijk te schrappen. Ze verhogen nauwelijks je stofwisseling en ze bevatten bovendien veel suiker en (verzadigd) vet.
Bewerkte producten zijn bijvoorbeeld witte rijs,witte pasta en wit brood.

➵ WEINIG ETEN

Een veelgemaakte fout: hoe minder ik eet, hoe sneller ik afval. Deze theorie gaat echter niet op: het is ongezond, niet plezierig en op lange termijn heeft het weinig effect. Om je stofwisseling te verhogen, moet je juist meer eten, maar met mate. Als je namelijk minder gaat eten, past je lichaam zich aan door je stofwisseling ook te verlagen.
Heel vervelend want hierdoor moet je steeds kleinere porties eten om toch nog af te vallen. Stop je met deze manier van eten, wordt elke versnapering dubbeldik opgeslagen.
Het gevolg ken je: je zit zo weer op je oude gewicht.
Bovenden verbrand je met deze methode niet alleen vet, maar ook spierweefsel en verlies je kracht.

➵ DRIE MAALTIJDEN PER DAG

Beperk je eetmomenten tot 3 x per dag (ontbijt, lunch, avondmaaltijd) want bij maaltijden gaat je stofwisseling omhoog. Dat gebeurt niet bij snacks of versnaperingen. Je mag wel 3 natuurlijke eiwitrijke (koolhydraatarme) snacks tussen de maaltijden nemen zoals een handjevol noten, stuk fruit, rauwkost, eiwit-shake of een gekookt eitje.

➵ ONTBIJT

Ben jij iemand die ‘s ochtends niet eet? Probeer het toch!
Ontbijten is zeker bij afvallen zó belangrijk, omdat het de stofwisseling na een nacht slapen weer op gang brengt. Het is belangrijk om een eiwitrijk ontbijt te nemen!

➵ PITTIG ETEN

Dol op pittige gerechten? Dat werkt in je voordeel als je wil afvallen. Pittige gerechten stimuleren de stofwisseling en daarmee ook de vetverbranding. Verwerk daarom specerijen en kruiden in je maaltijden.

Welke tips neem jij mee? En ga je toepassen om jouw stofwisseling te verhogen?

https://www.instagram.com/healthy_and_travel_trips/

Groetjes,

Healthy & Travel T(r)ips

Deel dit

Tags:

healthyandtraveltrips

Dit ben ik: Debby, een enthousiast, gedreven iemand die gekozen heeft voor een gezonde levensstijl & graag de wereld ontdekt! Inspiratie nodig? Vragen? Mail me gerust! healthyandtraveltrips@hotmail.com

4 reacties

 1. shivatje op 7 februari 2019 om 08:13

  DRIE MAALTIJDEN PER DAG
  Hier ben ik niet echt eens mee. Want men kan beter kleine hoeveelheden over heel de dag verspreiden. We het ontbijt is een belangrijke. Men spreekt van 6 kleine maaltijden op een dag en niets meer te eten na 20.00u

  Aum Shanthi

  • Healthy & Travel T(r)ips op 9 februari 2019 om 09:39

   Dag Shiva, alle begrip voor je reactie. Maar als je niet sportief bent, niet iedere dag sport heeft je lichaam verre van om de twee uur voeding nodig. Als je net wat wil afvallen, moet je je lichaam honger laten krijgen om reserves aan te spreken. Sport je ’s avonds of ’s morgens intensief dan is dit anders omdat je je lichaam brandstof moet geven.

 2. shivatje op 9 februari 2019 om 10:29

  Oke gedeeltelijk mee eens. Want als je lichaam honger laat krijgen en je kan je niet beheersen ga je overeten en vaak ook niet ongezond eten.

  Aum Shanthi

  • Healthy & Travel T(r)ips op 9 februari 2019 om 17:41

   Beste, in begin is zoiets heel moeilijk. Hier geef ik je volledig gelijk in. Je hoeft je ook niet uit te hongeren he. 3 zeer gezonde en volwaardige maaltijden kunnen al een start zijn. Vele mensen eten te weinig calorieën tijdens de maaltijden en gaan daardoor beginnen snacken. Voor hen is het echt belangrijk dat ze beseffen dat ze beter goed gevuld zijn tijdens de maaltijden waardoor ze langere tijd niet hoeven te snacken.

Laat een reactie achter