Intermittent fasting: alles wat je moet weten

Intermittent fasting of wel vasten is een eetpatroon waarbij je het moment waarop je eet verschuift naar een bepaald moment op de dag. Je eet gedurende een bepaalde periode eigenlijk gewoon niet. Een van de voordelen is bijvoorbeeld dat je niet de hele dag door loopt te snacken. IF kan helpen om sneller af te…

24/02/2019

Intermittent fasting of wel vasten is een eetpatroon waarbij je het moment waarop je eet verschuift naar een bepaald moment op de dag. Je eet gedurende een bepaalde periode eigenlijk gewoon niet. Een van de voordelen is bijvoorbeeld dat je niet de hele dag door loopt te snacken. IF kan helpen om sneller af te vallen en vet te verbranden, maar het heeft nog veel andere voordelen. Benieuwd?

Wat is IF (intermittent fasting)?

IF is sedert 2018 heel populair geworden mede doordat het helpt bij gewicht te verliezen en vet te verbranden. Bij IF gaat het er niet om wat je eet, maar WANNEER je eet. Je wisselt dus perioden van vasten en eten af. Het is wetenschappelijk bewezen dat het een boost voor je metabolisme is.

IF bepaalt op welke momenten je eet. Daarbij deel je de dag of de week in periodes in van afwisselend vasten en eten. Veel mensen vasten al, zonder dat ze er erg in hebben. Als je slaapt eet je namelijk een paar uur niet en als ’s ochtends het ontbijt een paar uur uitstelt, kan je die vastenperiode nog iets langer maken. Je kan dit doen door het ontbijt over te slaan en je eerste maaltijd rond het middaguur te eten. Als je daarna rond 20u je laatste maaltijd eet, ben je 16 uur per dag aan het vasten. Je eet dus allen tussen twaalf uur ’s middags en en acht uur ’s avonds, een tijdsbestek van 8 uur. En dat is direct de meest populaire variant van IF en wordt ook wel de 16/8 methode genoemd.

IF ontkracht voedingsmythes

Het ontbijt zou volgens vele mythes de belangrijkste maaltijd van de dag zijn, maar IF denkt daar anders over. Aangezien we momenteel geen zware lichamelijk arbeid verrichten, is het ontbijt niet meer de belangrijkste maaltijd van de dag. Tegenwoordige hebben we trouwens eerder te maken met een overschot aan calorieën dan dat we tekort komen. Het is ook niet meer zo dat we de hele dag op het land werken en een halfuur moeten lopen om iets te eten te halen.

En op dezelfde redenering wordt er gedacht dat je gedurende de hele dag regelmatig moet blijven eten, het liefst drie maaltijden en drie tussendoortjes per dag. In werkelijkheid blijft het veel beter voor je lichaam om niet de hele dag te snacken, maar om de pieken en van spijsvertering en insulineproductie te beperken tot een paar momenten per dag.

Intermittent fasting voor sporters

Voor duursporten kan het verstandig zijn om met hulp van IF over te schakelen van koolhydraatverbranding op vetverbranding. Je bent dan tijdens het sporten minder afhankelijk van een constante aanvoer van glucose in de vorm van gels en repen. Zelfs al heb je een relatief laag lichaamspercentage van 10-15% heb je nog genoeg vetreserves voor meerdere weken inspanning. Je mag dus gerust op een lege maag aan duursport doen. Je motivatie zal het eerder opgeven dan je vetvoorraad.

Intermittent fasting is niet moeilijk, maar vraagt aanpassing

IF klinkt moeilijk omdat je het niet gewend bent om gedurende bepaalde periodes per dag niet te eten, maar je zal bij het begin merken dat het relatief gemakkelijk is. Je zal net meer energie voelen. Het is namelijk niet zo dat je je slap voelt, dat je flauwvalt of dat je een constant hongergevoel hebt. Vaak went je lichaam er vrij snel aan en is het hongergevoel minder dan wanneer je voor een dieet met weinig calorieën volgt.

IF: de variant die bij je past

Vasten, betekent niets eten maar je kan wel onbeperkt water, koffie en thee drinken, zonder melk, suiker en zoetjes. Bij sommige varianten van IF mag je wel kleine hoeveelheden eten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het 5:2 dieet, waarbij je vijf dagen per week normaal eet en twee dagen de hoeveelheid calorieën beperkt. Een dergelijke variant kan handig zijn voor mensen die ertegen op zien om helemaal niet te eten. Omdat er verschillende varianten zijn kan je kiezen wat het beste past bij jezelf.

Conclusie

Intermittent Fasting (of IF) is een eetpatroon waarbij je wisselt tussen periodes van eten en vasten. Het is een populaire eetmethode, gebaseerd op wetenschappelijke methoden.

Vasten is dus niet gevaarlijk, ongezond of onnatuurlijk maar eigenlijk eerder iets waar ons lichaam aan gewend is. Tijdens het vasten komen er belangrijke reparatieprocessen op celniveau op gang, omdat je lichaam niet de hele tijd bezig hoeft te zijn met de spijsvertering. Ook de hormoonspiegels herstellen zich, waardoor je minder kans hebt op welvaatziektes en andere kwaaltjes. Je bloedsuikerniveau en het insulineniveau in je bloed daalt waardoor je minder kans hebt op diabetes type 2.

Het blijft ook interessant om gewicht te verliezen. Het is namelijk een heel eenvoudige manier om je lichaam te dwingen om vet te verbranden. Als er geen calorieën binnenkomen, zal je lichaam op zoek gaan naar andere energiebronnen.

Intermittent fasting varianten

Er zijn verschillende varianten van intermittent fasting, waardoor er altijd wel een methode is die op jouw leefpatroon aansluit. Dit zijn drie populaire methoden:

 • 16/8 methode: Eet tussen 12:00 uur ’s middags en 20:00 uur ’s avonds, of in een ander tijdsbestek van acht uur. Daartussen eet je niets.
 • 5:2 dieet: Gedurende twee dagen van de week eet je 500 calorieën (vrouwen) tot 600 calorieën (mannen). De overige dagen eet je normaal.
 • Eat-Stop-Eat: Een of twee maal per week eet je gedurende 24 uur niets, dus na het avondeten stop je met eten en de volgende dag eet je niets tot het avondeten.

De 16/8 methode is het meest populair omdat het vrij gemakkelijk in te passen is in een dagelijks leefpatroon. Je slaat alleen het ontbijt over en eet lunch en diner op vrij gebruikelijke tijdstippen (rond 12:00 en 20:00 uur).

Belangrijk

Intermittent fasting is een eetpatroon, geen dieet. Je gaat bewust vastperiodes afwisselen met periodes van eten. IF legt geen regels op. Er zijn geen voorschriften WAT je moet eten en ook niet WANNEER je moet eten. Dit bepaal je allebei zelf. Het belangrijkste is dat je alleen eet op momenten dat je daar behoefte aan hebt.

Deel dit

Tags:

healthyandtraveltrips

Dit ben ik: Debby, een enthousiast, gedreven iemand die gekozen heeft voor een gezonde levensstijl & graag de wereld ontdekt! Inspiratie nodig? Vragen? Mail me gerust! healthyandtraveltrips@hotmail.com

3 reacties

 1. shivatje op 24 februari 2019 om 14:34

  Ik stel me de vraag of het wel zo gezond is.

  Aum Shanthi

  • Healthy & Travel T(r)ips op 2 maart 2019 om 08:49

   Er is heel veel onderzoek al gedaan en IF is zeer gezond. Iedereen is continue aan het eten en dat is verre van nodig. Het leert je vetreserves aanspreken. Als je geen zware inspanningen doet,kan je lichaam perfect enkel uren zonder voeding.
   Dit wij natuurlijk niet zeggen wat werkt voor mij, dat het werkt voor jou.

 2. shivatje op 4 maart 2019 om 08:12

  Klopt je hoeft niet te eten om te eten zal het zo beschrijven. En je lichaam kan makkelijk lange tijd zonder eten als je maar genoeg drinkt. Maar wat heel veel verkeerd doen als ze dan iets gaan eten te veel zoetstoffen nemen. Zo krijg je een yoyo effect.

  Aum Shanthi

Laat een reactie achter