Kan je leren genieten?

Kan je leren genieten? Hoe vaak hoor je wel niet het woordje ‘Genieten’. Geniet van het weekend Geniet van jullie tweetjes Geniet van de vakantie … Maar wat betekent genieten & genieten we wel genoeg? Genieten klinkt als een eenvoudig en vanzelfsprekende vaardigheid, maar toch is het voor vele onder ons moeilijk. We hebben het…

19/06/2017

Kan je leren genieten?

Hoe vaak hoor je wel niet het woordje ‘Genieten’.

  • Geniet van het weekend
  • Geniet van jullie tweetjes
  • Geniet van de vakantie

Maar wat betekent genieten & genieten we wel genoeg?

Genieten klinkt als een eenvoudig en vanzelfsprekende vaardigheid, maar toch is het voor vele onder ons moeilijk. We hebben het te vaak moeilijk om te genieten en daardoor zijn we zelf eerder geneigd om ons te focussen op hetgeen waar we juist niet van genieten.

Toch kan je leren genieten & wel op volgende 3 manieren:
– Door te leren om mindful door het leven te gaan.
Je zal mooie/goede dingen om je heen op het moment zelf zien/ontdekken. 
Je staat voor de zoveelste keer in de fille (en ja dat is echt vreselijk), maar op dat moment spelen ze net je lijflied. Als je mindful door het leven gaat, dan vergeet je de fille & geniet je van het moment!

  • Door positief op het verleden te kijken & positieve herinerringen te creëren.
    
Denk aan een fijne gebeurtenis & vertel ze aan iemand. Hier zal je echt van genieten!

  • Door je te verheugen op de toekomst.
    Zie het leven door een roze bril & kijk met een positieve kijk op al hetgeen wat nog moet komen, ook al zit het even wat minder mee.

Er zijn zo veel mooie ervaringen waar je echt van kan genieten, denk maar aan een prachtige wandeling bij zonsondergang op een idyllisch eiland of de trots die je voelt wanneer je zonet 12 km gelopen hebt.  Pas wel op want genieten is niet hetzelfde dan een kortstondige blijdschap die je bijvoorbeeld voelt waneer je zonet het perfecte kleedje gekocht hebt.

Als je mindful door het leven gaat & leert genieten van al dat kleins rondom je zal dit een positieve invloed hebben op jouw stress maar ook op jouw negatieve gevoelens. Je zal tevredener zijn over je eigen leven en je zal je hierdoor veel minder gaan vergelijken met anderen.

Eigenlijk moet je genieten als volgt zien:

Genieten is een creatieve oplossing voor al je problemen

Genieten is echt een skil, een vaardigheid die je niet zomaar leert. Het bestaat uit een aantal overtuigingen welke uiteindelijk een gewoonte zullen moeten worden, alvorens je echt kan spreken dat je kan genieten. Je leert gewoon meer aandacht te hebben voor het moment en je maakt je gewoon veel minder druk om al je to-do’s.

Enkele tips die je zullen helpen bij het leren te genieten.
–  Sluit iedere dag af door even aan een genietmomentje van die dag te denken.
–  Wees vaker opgewekt & lach naar iedereen rondom je.
–  Ben je aan het klagen/balen? Vergelijk de situatie dan even met the-worst-case-scenario. Had het nog erger kunnen zijn?
–  Herinner jezelf af en toe aan hoe snel de tijd voorbij gaat. Het zal je stimuleren dat je nog veel meer wilt leren genieten van momenten op het moment dat ze plaatsvinden.

Ikzelf ben een echte stress-kip & jammer genoeg vind ik amper rust in mijn leven want mijn to-do’s zijn nooit af & als ik ze toch afgewerkt heb dan zorg ik er wel voor dat er nieuwe bij komen. Ik moet mij ook dwingen om van het moment te genieten. Ik mag af en toe wat positiever door het leven gaan & ja ik moet vooral stoppen om mij steeds weer te vergelijken met anderen. Maar ik besef maar al te goed dat we moeten genieten van het leven, want het is veel te kort & soms kunnen er nu eenmaal dingen op je pad komen die je zelf niet in handen hebt. Dus probeer ik elke dag te ontspannen en te genieten van de dingen die ik graag doe. Ik kan echt genieten van te koken & nieuwe recepten uit te proberen. Ik kan er van genieten om echt af te zien in de gym, maar ik kan er even hard van genieten om mij even buiten in het zonnetje te leggen en een ontspannend boek te lezen. 
Op vakantie heb ik echt geen enkel probleem om te genieten & dan kan ik alles rondom mij vergeten. Op vakantie relativeer ik alles en ervaar ik nooit stress & net dan ben ik de mooiste versie van mezelf.

Toch moet ik er elke dag aan blijven werken & zou ik nog meer moeten stilstaan bij al die fijne momenten, maar misschien moet ik dan eerste mijn to-do lijstjes onder handen nemen & misschien lukt het dan wel om elke dag de mooiste versie van mezelf te zijn.
Genieten zou geen werkvoord mogen zijn, maar gewoon een doodeenvoudige vaardigheid!
Daar ga ik voor!

Hebben jullie ook moeilijkheden met genieten of zijn jullie een van de gelukkigen die genieten als iets doodeenvoudigs zien? Laat het mij weten & vertel mij al je geheimen :-).

Deel dit

Tags:

healthyandtraveltrips

Dit ben ik: Debby, een enthousiast, gedreven iemand die gekozen heeft voor een gezonde levensstijl & graag de wereld ontdekt! Inspiratie nodig? Vragen? Mail me gerust! healthyandtraveltrips@hotmail.com

Laat een reactie achter