Koffie: feiten & fabels

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik een beetje verslaafd ben aan koffie maar dat ik het wel onder controle probeer te houden :-). Geen speciale koffietjes meer van bij Starbucks, maar vanaf nu gewoon zwarte koffie voor mij & af en toe en cappuccino of latte machiatto met gestoomd melk (moet nog…

15/06/2016

111
Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik een beetje verslaafd ben aan koffie maar dat ik het wel onder controle probeer te houden :-).
Geen speciale koffietjes meer van bij Starbucks, maar vanaf nu gewoon zwarte koffie voor mij & af en toe en cappuccino of latte machiatto met gestoomd melk (moet nog altijd eens kunnen he).
Mijn verslaving van een 6 à 7 kopjes per dag is al verminderd tot max 4 kopjes per dag & tijdens de week lukt mij zelf max 3 kopjes per dag- Fier op mezelf! 

Nu Belgen & Nederlanders zijn in het algemeen grootverbruikers van koffie & gemiddeld drinken we 3 kopjes per dag. 
Het is dus duidelijk, We love Coffee.  

Maar wat weten we nu over ons favoriet drankje en misschien nog belangrijk, wat zijn feiten en wat zijn fabels? 

Droogt koffie uit? 
Klopt het dat koffie ons lichaam uitdroogt & dat we per kop koffie een glas water moeten drinken? 
Fabel! Ik las onlangs een heel interessant onderzoek dat aantoont dat koffie geen dehydraterende werking heeft bij normale hoeveelheden (3-6 kopjes per dag) blijft je vochtgehalte gewoon in balans.  Het is wel zo cafeïne op korte termijn de aanmaak van urine verhoogt (en je dus vaker naar de wc moet) maar bij normale consumptie is dit effect echter klein.

Opkikker? 
Ik vind koffie gewoon heel erg lekker, maar vele mensen drinken koffie om zich wakkerder te voelen. Maar werkt koffie echt oppeppend? 
Feit! De cafeïne die in je koffie zit, maakt je alerter en pept je op.
Onderzoekers deden de test bij het lopers en daar uit bleek dat de persoon die koffie dronk zijn afstand sneller aflegde dan de persoon die deca dronk.

d909471fd1fe83077dad1a436482fdd6
Houd je wakker? 
Klopt het dat je niet kan slapen als je tijdens de avond koffie drinkt?  Zou je hier slechter door slapen? 
Feit! Hoewel niet iedereen er last van lijkt te hebben, is het toch bewezen dat koffie de kwaliteit van onze slaap beïnvloedt.  Dit komt doordat cafeïne de productie van melatonine (het hormoon dat er voor zorgt dat je gaat slapen) vermindert of uitstelt.  Al lijkt het vooral effect te hebben bij personen die van zichzelf al moeite hebben met slapen of bij een hoge inname van koffie.

9aa2eb9caecf483f462975efc83d8df2

Verslavend? 
Heeft cafeïne een verslavende werking op ons?
Feit!  Cafeïne kan zeker leiden tot lichamelijke en psychische afhankelijkheid en na een dagje onthouding kunnen ook zeker ontwenningsverschijnselen opduiken.   1 op de 2 mensen zouden last krijgen van volgende zaken: hoofdpijn, vermoeidheid, verminderde alertheid als ze tussen de 2-9 dagen gestopt zijn met het drinken van koffie.

Coffee-Cat_2

Goed voor de darmen? 
Klopt het dat een kopje koffie helpt om je darmen op gang te brengen? 
Feit!  Het klopt dat koffie de darmactiviteit stimuleert waardoor je na het drinken van van je kopje koffie ineens nodig naar de wc moet, al blijkt het eten van een maaltijd een even grote invloed te hebben op onze darmen.

koffie-drinken

Blog

 

 

Deel dit

Tags:

healthyandtraveltrips

Dit ben ik: Debby, een enthousiast, gedreven iemand die gekozen heeft voor een gezonde levensstijl & graag de wereld ontdekt! Inspiratie nodig? Vragen? Mail me gerust! healthyandtraveltrips@hotmail.com

Laat een reactie achter