Mijn eerste yoga ervaring

Yoga is in de afgelopen jaren ontzettend gestegen in populariteit. Omdat ik regelmatig sport dacht ik dat het ook wel ontzettend interessant voor mij kon zijn. Anderzijds waren er veel mensen in mijn nabije omgeving die zeiden dat ik beter eens een yoga les zou volgen omdat ik nog al een stresskonijn ben en dat…

09/12/2017

Yoga is in de afgelopen jaren ontzettend gestegen in populariteit. Omdat ik regelmatig sport dacht ik dat het ook wel ontzettend interessant voor mij kon zijn. Anderzijds waren er veel mensen in mijn nabije omgeving die zeiden dat ik beter eens een yoga les zou volgen omdat ik nog al een stresskonijn ben en dat het voor mij de ultieme manier zou zijn om mezelf tot rust te brengen. Zo gezegd zo gedaan.

Tijdens mijn vakantie kreeg ik de kans om mee te doen aan een yoga les. Niet zomaar een yoga les maar gegeven door een dame die zelf al jaren aan yoga doet en dus leek mij dit de ideale manier om de toegang tot yoga eventjes eenvoudiger voor mij te maken. Want eerlijk, de reden dat ik nog niet naar een yoga les ging is uit angst dat ik niet mee kan tijdens de les en dat ik daardoor ook geen zin meer zou hebben om terug te keren. Op vakantie kent niemand mij dus ik moet mij vooral geen zorgen maken als ik er niets van bak en dat ik allesbehalve lenig ben.

Ik sport op regelmatige basis, doe ook af en toe aan krachttraining maar daardoor ben ik behoorlijk stijf geworden en merk ik dat het steeds minder gemakkelijk is om mijn lichaam flexibel te houden. Yoga zorgt voor een verbetering van flexibiliteit, het versterkt de spieren, lichaamshouding en botten. Elementen waar ik veel baat van kan hebben. En anderzijds maakt het je bewust van je ademhaling waardoor het als ontspanning aanvoelt en net dat maakt het extra interessant voor mij. Ik ben namelijk een eeuwig stresskonijn, heb continue stress en loop mezelf continue voorbij. Ik ben ook een slechte slaper en pieker mij iedere avond in slaap (als ik de slaap al kan vatten). Ik hoop dus dat yoga een goed effect op mij heeft.

Mijn eerste ervaring? 

De eerste yoga les was ontzettend spannend. Ik trok makkelijke sportkleding aan die mij tijdens de les niet zou storen en ging met volle moed naar de les.
De eerste 10 minuten dacht ik ‘Damn, waar ben ik aan begonnen’. De oefeningen waren veel moeilijker dan verwacht en ik dacht dit houd ik geen volledig uur vol. Je bent namelijk zeer ‘actief’ bezig tijdens yoga en sommige oefeningen kunnen best wel intensief zijn. Ik voelde regelmatig mijn spieren branden wat op zich het bewijs is dat je lichaam aan het werken is. Het bewust worden van mijn ademhaling tijdens de beweging was best moeilijk voor mij. Het vergt best wat oefening en timing om dit tot een goed einde te brengen.

Tijdens de start van de  eerste les dacht ik waar ben ik aan begonnen, maar tijdens de les moest ik mijn idee over yoga al bijschaven. Yoga is best wel intensief en vooral je wordt heel bewust van je lichaam en dat wil ik net. Ik besloot na de eerste les, een tweede, een derde en een vierde les te volgen en tijdens deze lessen merkte ik dat ik meer bewust van mijn ademhaling werd en dat ik meer ontspannen was tijdens de les. Tijdens de eerste les probeerde ik alles tot in een eindfase te doen wat niet echt eenvoudig is als je niet lening bent totdat de lesgeefster me zei dat dit niet hoefde dat ik gerust tot mijn eigen grens kon gaan. Yoga leer je en wordt je beter in omdat je aanvoelt wat goed lukt en wat minder waardoor je concentratie hier beter op wordt. Oef, even gerustgesteld want rondom mij leek iedereen aardig te slagen in al zijn oefeningen (waren ook allemaal mensen die al meerdere jaren yoga deden – weer opgelucht).

Voor herhaling vatbaar?

Ik heb yoga ervaren als een prettige manier om mijn spieren en botten te versterken, mijn flexibiliteit te verbeteren en even tot mezelf te komen. Naast mijn normale training in de fitness zou yoga voor mij een ultieme manier zijn om ontspannen met mijn lichaam bezig te zijn.
Ik ga thuis dan ook op zoek naar yogalessen waar ik als beginner welkom ben en waar ik mij verder kan verdiepen in yoga.

Hebben jullie tips voor goede yogalessen? Liefst in een buurt van Ninove, Aalst, Denderleeuw en Ternat. Laat het mij gerust weten! Ik kijk er naar uit om terug een yoga les te volgen.

Deel dit

Tags:

healthyandtraveltrips

Dit ben ik: Debby, een enthousiast, gedreven iemand die gekozen heeft voor een gezonde levensstijl & graag de wereld ontdekt! Inspiratie nodig? Vragen? Mail me gerust! healthyandtraveltrips@hotmail.com

17 reacties

 1. shivatje op 13 december 2017 om 08:52

  Als je opzoek gaat voor een eerste les, ga dan in eerste instantie eerst een kijkje nemen. Om te zien hoe ze de les geven en hoe het aanvoelt.
  Yoga is goed maar men moet leren om naar het lichaam te luisteren. En vaak wordt het niet gedaan en wil men iedere oefening zo goed mogelijk uitvoeren. Maar dat is niet nodig. Ademhaling en oefening moeten op elkaar afgestemd zijn.

  Succes met je zoektocht. In het Antwerpse weet ik er genoeg en met goede referenties zeker naar beginners toe.

  Aum Shanthi

 2. Sylvie op 13 december 2017 om 13:01

  Hoi Debby,
  Ik doe het nu al een tijdje frequent bij FitOut Destelbergen. Perfecte aanvulling op mijn fitness daar en ze doen het ook op zondagvoormiddag. Ik eindig dan soms met een sauna en ben weer helemaal zen. Als je zin hebt om eens mee te gaan, de eerste beurt is gratis, laat maar weten. Groetjes, Sylvie

  • Healthy & Travel T(r)ips op 13 december 2017 om 18:04

   Dag Sylvie, jammer dat Destelbergen wat voor mij is. Anders met veel plezier. Ben ook blij om van jou te horen dat yoga zo goed voor je is :-), ben er van overtuigd dat het mij ook goed zou doen als ik het 1x/week zou kunnen doen.

 3. Jamey Herben op 14 december 2017 om 09:45

  Tja, mijn fysio beveelde het mij ook aan maar ik vind het gewoon echt helemaal niks……

  • shivatje op 14 december 2017 om 09:47

   Jamey als je fysio het aanbeveelt is het een teken dat je lichaam het kan gebruiken.
   Wat vind je niets aan Yoga als ik dat vragen mag?

   Aum Shanthi

 4. Mariëlle | Me-licious op 14 december 2017 om 10:53

  Ik vind het een super goed idee als ik zo over yoga hoor, maar mijn eerste ervaring was nou niet bepaald positief. Ik heb het ook thuis geprobeerd met een app, maar helaas geen discipline voor. Ik vind het simpel weg niet leuk genoeg…

 5. leylafashion op 14 december 2017 om 11:26

  Ik hoop heel graag om volgend jaar met Yoga te kunnen beginnen, zodra ons zoontje naar school gaat, nu helaas geen tijd voor 🙂

 6. Amber op 14 december 2017 om 12:23

  Wat leuk om te lezen over een “eerste” ervaring met yoga 😀

 7. Nicole Orriëns op 14 december 2017 om 13:52

  Ik vond yoga altijd zo tergend saai. Maar ik weet dat het heel gezond is.

  • Healthy & Travel T(r)ips op 14 december 2017 om 14:52

   Is heel persoonlijk en ik heb dit nog van mensen gehoord. Ikzelf vond het vooral heel ontspannend.

 8. svanelven op 15 december 2017 om 08:12

  Wat leuk om te lezen. Ik denk altijd dat het ook typisch iets voor mij is, maar helaas. Het is net te langzaam/rustig voor mij om gefocust en actief te blijven. Daardoor ga ik in een ruststand en dan lukt het niet natuurlijk. Ik hoop nog steeds een keer de perfecte yogales te vinden, maar ik denk dat het meer aan mezelf ligt. Wel fijn dat jij er baat bij hebt! Succes met het vinden van een fijne yogalerares/school

 9. Lotus Writings op 15 december 2017 om 12:35

  Heb ook weleens yoga gedaan en het verbaasde me inderdaad hoeveel inspanning het vergt. Wel goed voor je lichaam en geest. Ik voelde me na afloop heerlijk ontspannen. Misschien als de kleintjes iets groter zijn, een vriendin vertelde laatst namelijk dat ze twee keer per week in de buurt helemaal tot zichzelf komt. Klonk geweldig!

 10. mamaishblog op 15 december 2017 om 15:19

  Ik volg al jaren yoga dus ik ben erg blij dat jij het ook ontdekt hebt. Ik woon in Amsterdam, anders had ik wel een goed adresje 😉

 11. MeerMetMama op 17 december 2017 om 17:57

  Leuk om je ervaring te lezen. Ik heb zelf alleen helemaal niets met Yoga, sorry. Maar kan me voorstellen dat als het je ligt het erg prettig zijn kan

Laat een reactie achter