Mindful eten?

Als je mij 4 maand geleden gevraagd had, hoe ik tegenover mindful eten stond dan had ik waarschijnlijk in mijn lach geschoten. Ik at nooit rustig & was steeds gehaast bij iedere maaltijd.  Tijdens de ochtend at ik snel iets, op het werk lunchte ik vaak achter mijn computer & ’s avonds was ik al…

13/05/2016

Mindful-eating1-960x430Als je mij 4 maand geleden gevraagd had, hoe ik tegenover mindful eten stond dan had ik waarschijnlijk in mijn lach geschoten. Ik at nooit rustig & was steeds gehaast bij iedere maaltijd.  Tijdens de ochtend at ik snel iets, op het werk lunchte ik vaak achter mijn computer & ’s avonds was ik al meer bezig wat ik die avond nog allemaal moest doen ipv mij bezig te houden met mij eten.
Gehaast eten lijkt efficiënt, maar is vooral zeer ongezond! Maar waarom?

Door bewust te kiezen voor mijn nieuwe gezonde levensstijl, heb ik mij ook verdiept in het nut van mindful eten & ik moet toegeven dat mindful eten zeker een aanrader is.  
Mindful eten is een soort afgeleide van de mindfulness-filosofie: een gedachtegang dat het tegengeluid vormt voor de gehaast prestatiemaatschappij waarin we leven.
Lees: bewust worden van je omgeving en je gedachten in het hier en nu te houden op deze manier waardeer je het moment meer.

Knipsel

Nut?
Omdat we zo een haastig leven leiden, vergeten we stil te staan bij het feit dat we aan het eten zijn.  We weten nauwelijks nog wat we ruiken & wat we smaken.  Met gevolg dat we niet naar ons hongergevoel  luisteren en dat we dus ook meer eten dan nodig.
Door mindful te eten zet je voeding terug op zijn plaats waar het hoort.  Je geniet intenser, je eet minder, je eet rustiger & je proeft meer.
Sinds ik zelf bewuster en rustiger eet, kook ik ook veel meer met pure ingrediënten die niet veel nodig hebben om lekker te zijn.
Ik sta elke ochtend 20 min vroeger op dan vroeger om rustig te ontbijten & doordat mijn ontbijt elke ochtend anders is, kijk ik elke keer weer uit naar mijn ontbijt.  Mijn lunch eet ik niet meer aan mijn bureau maar eet ik rustig op tijdens mijn pauze ook al dien ik nog zoveel andere zaken te doen – prioriteiten leren stellen.  Ik kook elke avond & soms gebeurt het dat ik ook minder tijd heb maar dan kook ik gewoon eenvoudiger, maar ik neem wel steeds de tijd om mijn avondeten rustig op te eten.  Vroeger had ik altijd last van een opgeblazen gevoel, maar hier heb ik nu nog amper last van!
Het is vooral belangrijk dat je afleiding vermijd & dat betekent concreet dat je geen televisie hebt aan staan, telefoon stil zetten, krant even wegleggen …
Laat het duidelijk zijn: ik probeer zoveel mogelijk mindful te eten, maar ik geef toe dat de  afleiding toch wel heel groot is soms :-), maar rustig  eet doe ik steeds & ik probeer echt intens te genieten van wat ik eet.

Het belangrijkste voordeel van mindful eten is dat het bijdraagt tot een gezonde levensstijl of bijvoorbeeld bij het afvallen.  Door langzamer en bewuster te eten geniet je immers meer van subtiele smaken en leer je om meer naar je maag te luisteren.  Je zal dus niet alleen gezonder eten, maar je zal ook minder calorieën eten.

Herken je je eigen situatie in bovenstaande voorbeelden & geniet jij ook niet van je eten waar je hoogstwaarschijnlijk tijd en energie hebt in gestoken?   Probeer dan gewoon eens rustig te eten & enkel alleen maar bezig te zijn met je eten.  Ik verzeker je het is geen makkelijke oefening & het zal wat oefening vereisen, maar ik verzeker je dat het de moeite is.

NUCON Presentatie

Succes!

 

Deel dit

Tags:

healthyandtraveltrips

Dit ben ik: Debby, een enthousiast, gedreven iemand die gekozen heeft voor een gezonde levensstijl & graag de wereld ontdekt! Inspiratie nodig? Vragen? Mail me gerust! healthyandtraveltrips@hotmail.com

Laat een reactie achter