Vakantie Gardameer tips: hoe naar het Gardameer + weer Gardameer

Vakantie Gardameer tips Ben jij benieuwd naar de leukste Gardameer tips voor jouw vakantie en kan je wel wat praktische tips gebruiken? Ik heb mijn beste tips in deze blog verzameld zodat jij voorbereid op vakantie naar het Gardameer kan.

26/09/2020

Vakantie Gardameer tips

Welkom aan het grootste meer van Italië: het Gardameer. Dit prachtig meer met diepblauw water ligt in de regio’s Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol en Veneto. Het is de perfecte plek om lekker een weekje (of liever langer) te ontspannen en te genieten van de Italiaanse sfeer. Het Gardameer is voor iedereen aan te raden! Avonturier, levensgenieter, actieveling, … voor ieders wat wils! Ben jij benieuwd naar de leukste Gardameer tips voor jouw vakantie en kan je wel wat praktische tips gebruiken? Ik heb mijn beste tips in deze blog voor jou verzameld zodat jij voorbereid op vakantie naar het Gardameer kan.

Hoe bereik je het Gardameer?

Met de wagen: Hoe ver is het rijden naar het Gardameer?

De meest gestelde vraag: Reis je het best via Oostenrijk of Zwitserland naar het Gardameer? Jammer genoeg is er geen pasklaar antwoord en hangt het af van de periode dat je op reis gaat.

Via Zwitserland is de Gotthardtunnel de snelste manier, maar tijdens het weekend in de zomer kan het wel eens heel druk worden in de tunnel en zijn wachttijden van meer dan 2 uur niet abnormaal. Reis je buiten de drukke zomermaanden, is via de Gotthardtunnel de snelste en kortste route naar het Gardameer. Brussel – Gardameer is ongeveer 1100 kilometer.

Een mogelijk alternatief is om via Oostenrijk naar het Gardameer te reizen. Deze route is 80 kilometer langer, maar tijdens het weekend is het iets rustiger in vergelijking met de Gotthardtunnel.

Moet ik een autovignet kopen voor Zwitserland?

Reis je via Zwitserland naar het Gardameer dan moet je verplicht een wegenvignet aankopen om gebruik te maken van de Nationale wegen (autosnelwegen expreswegen). Indien je met de caravan gaat, zal je twee vignetten moeten aankopen. Deze koop je best op voorhand, dit kan via Auto5 of Touring. Er bestaat enkel een jaarvignet, deze kleef je aan de voorruit van je wagen en is 14 maand geldig. Vanaf 1 december voor het jaar van geldigheid tot en met 31 januari na het jaar van geldigheid.

Moet ik een autovignet kopen voor Oostenrijk?

Alle motorvoertuigen die van de Oostenrijkse snelwegen gebruik willen maken, moeten tol betalen. Die tol betaal je niet om de zoveel kilometer bij een tolpoortje, maar eenmalig door het vignet Oostenrijk aan te schaffen. De tolplicht geldt voor alle motorvoertuigen tot 3500 kilo. In tegenstelling tot Zwitserland, zijn er drie tarieven afhankelijk van de geldigheidsduur (1 jaar, 2 maanden of 10 dagen).

Met het vliegtuig: Via welke luchthaven?

Verkies je liever om sneller ter plekke te zijn dan is het Gardameer ook eenvoudig te bereiken met het vliegtuig. Vanuit Zaventem en Charleroi kan je een vlucht nemen naar één van de luchthavens nabij het Gardameer.

Er zijn verschillende luchthavens nabij het Gardameer. De luchthaven die het dichts bij het Gardameer ligt is Verona, dit is ongeveer 1 uur rijden naar de zuidkant van het Gardameer. Een goedkoper alternatief is de luchthaven Bergamo waar de maatschappij Ryanair op vliegt. Bergamo ligt op zo’n anderhalf uur rijden naar de zuidkant van het Gardameer. Andere luchthavens die iets verder weg liggen zijn Milaan (Malpensa en Linate) en Venetië, deze liggen op zo’n 2 uur rijden van de zuidkant van het Gardameer.

Zowel in Zaventem als in Charleroi vind je goedkope parkings voor je auto. In Zaventem maak ik steeds gebruik van de Quick parking. Deze is op ongeveer 10 minuutjes van de luchthaven, een shuttlebus brengt je gratis naar de luchthaven. Dezelfde organisatie, Quick parking, heeft ook een parking aan de luchthaven van Charleroi.

Met het vliegtuig: Welke vluchtmaatschappijen vliegen naar het Gardameer?

Er zijn verschillende vliegmaatschappijen die vluchten aanbieden naar de verschillende luchthavens in de buurt van het Gardameer. Ryanair, Lufthansa, Alitalia en Brussel Airlines. Bekijk vooraf goed of je een tussenstop moet maken of niet, deze vluchten zijn doorgaans een stuk goedkoper maar het maakt de reis wel langer. Ik vergelijk de prijzen en vliegtijden van de vluchten het liefst via cheaptickets.

Huurwagen huren aan het Gardameer

Ga je met het vliegtuig op reis naar het Gardameer dan is een huurwagen een goede optie om de regio eenvoudig te verkennen. Je kan deze eenvoudig en snel voor je vertrek reserveren. Zelf ben ik fan van de verhuurmaatschappij Sunny Cars.

De voordelen van Sunny Cars zijn:
  • Eenvoudig vooraf online te reserven;
  • Prijzen zijn inclusief schadeverzering, glas-banden-bodem-dakschadebedekking en diefstalverzekering;
  • Gratis wijzigen van je reservatie;

Hoe verplaats je je aan het Gardameer zonder auto

Wil je geen auto huren aan het Gardameer dan kan je je zeker ook wel verplaatsen met de trein en bus. Houd er op voorhand gewoon rekening mee dat niet iedere plek aan het Gardameer even goed te bereiken is met het openbaar vervoer en dat sommige plekken aan het Gardameer enkel te bereiken zijn met een huurwagen. Trenor of Trenitalia zijn de treinmaatschappijen die je ter plekke kan gebruiken.

Weer Gardameer: de beste reistijd?

De beste reistijd voor het Gardameer is mei, juni en september. Juli en augustus zijn ook goede maanden, maar kan het wel eens drukkend warm zijn. De temperatuur kan makkelijk oplopen tot 30°.

Omwille van de ligging van het Gardameer zijn er lokaal wel verschillen in weerbeeld en temperatuur. Over het algemeen is de noordkant van het Gardameer koeler en minder zonnig dan de zuidkant omwille van de ligging tussen de bergen.

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Noord-Italië:

Wil je voorbereid op reis vertrekken? Check dan voor je vertrek het weer bij het Gardameer. Ik gebruik hiervoor het liefst volgende website. Hier kan je het weer aan het Gardameer bekijken voor de de volgende 14 dagen.

Vakantie aan het Gardameer: waarom? 

Zoek je nog meer tips voor een reis naar het Gardameer? Laat het me weten in een reactie hieronder en ik help je graag verder! Vergeet ook zeker niet mijn blogpost Vakantie aan het Gardameer: Waarom? te bekijken.

Hoi, ik ben Debby. Ik ben een 31-jarige levensgenieter die de hele wereld wil zien. Enthousiast en verlegen. Introvert en empathisch. Dromer, maar tegelijk realist.

Deel dit

Tags:

healthyandtraveltrips

Dit ben ik: Debby, een enthousiast, gedreven iemand die gekozen heeft voor een gezonde levensstijl & graag de wereld ontdekt! Inspiratie nodig? Vragen? Mail me gerust! healthyandtraveltrips@hotmail.com

Geef een reactie