Waarom is de Slow-trend zo hot?

De slow trend = helemaal hot & steeds meer carrièremensen kiezen voor een rustiger leven.  Vele mensen lijden vandaag aan burn-outs en depressies & jammer genoeg zijn dit de ziektes van de eeuw (want ja dit zijn nu eenmaal ziektes). We leven echt in een eeuw waarin alles zeer vlug lijkt te gaan. Het wordt…

08/06/2016

slowdownnotarace
De slow trend = helemaal hot & steeds meer carrièremensen kiezen voor een rustiger leven.  Vele mensen lijden vandaag aan burn-outs en depressies & jammer genoeg zijn dit de ziektes van de eeuw (want ja dit zijn nu eenmaal ziektes). We leven echt in een eeuw waarin alles zeer vlug lijkt te gaan.
Het wordt hoog tijd dat we ons leven over een ander roer gooien en meegaan met de slow trend.
(Geloof mij het is niet eenvoudig, maar eerder een hele uitdaging 🙂 )

De Slow trend is begonnen bij de Italiaan Carlo Petrini die met het idee van een ‘slow foodrestaurant‘ kwam.  Een plaats waar mensen in alle rust kunnen tafelen in plaats van zich in de rush-mentaliteit van de fastfoodketens te bevinden. Tegenwoordig zijn er al vele verschillende slow-trends gepasseerd & op mijn werk zijn we ondertussen ook bekend met slow-travel.  Bij slow-travel proberen reizigers een grotere connectie te leggen met de lokale bevolking en culturen.  Ze gaan niet meer op zoek naar de beste manier om zoveel mogelijk te zien in zo weinig mogelijk tijd, maar ze willen genieten van elk moment.  Relaxen en tot rust komen, is uiteindelijk toch ook de oorspronkelijk bedoeling van reizen. Bij Neckermann/Thomas Cook bieden ze nu hotel Casa Cook op Rhodos aan.  Een uniek hotel met een vleugje boheemse invloeden.  Het is een plaats waar zowel je lichaam als geest kan ontspannen, een echte plek om tot rust te komen.  Het is de bedoeling dat je hier de lokale cultuur proeft & gewoon geniet van het moment.  In het reisbureau waar ik werk, valt het de laatste tijd enorm op dat klanten op zoek gaan naar een hotel waar ze tot rust kunnen komen.

Je zou misschien denken dat mensen meer energie halen uit het continue druk bezig zijn met vanalles en nog wat, maar dat is een foute gedachte.  Uit onderzoek is zelf gebleken dat mensen zelf gelukkiger worden van een flow van traagheid.  Je voelt je automatisch beter als je je met iets bezig houdt dat je intrigeert, iets waar dat je in kan opgaan en de tijd haast vergeet. Enige voorwaarde die hiervoor telt is dat je er goed in bent, maar dat er toch nog een zekere uitdaging in zit.  Meestal gaat het over creatieve bezigheden zoals koken, tuinieren, handwerk of iets maken.

Bij mij is koken & sporten een van deze hobby’s waarbij ik echt de tijd uit het oog verlies. Ik vind niets zo leuk dan nieuwe receptjes uit te proberen in mijn keuken & nadien versteld te staan van mijn nieuwe creatie.  Na het werk vind ik het heerlijk om te kunnen gaan fitnessen & even alle remmen los te gooien. Ze werken alle twee zo bevrijdend dat ik er alleen maar gelukkiger van word.

Zou je ook graag wat meer de slow-trend volgen dan kan je hieronder verschillende tips terugvinden.  Geloof mij dit is echt een moeilijke opdracht & je moet je continue corrigeren om je weer niet in de drukte van de dag of tijd te verliezen.
Probeer het eens uit & misschien voel jij je ook gelukkiger als het allemaal wat trager mag gaan.

Untitled-design-16

Tips:

1.  Offline is het nieuwe online 

Schakel alle digitale toestellen uit op het moment dat je een rustmoment inschakelt.
Het werkt bevrijdend om alleen maar informatie binnen te krijgen op de moment dat jezelf verkiest.

2.  Trek de natuur in

Kies er eens voor om op een vrij moment een goede wandeling te maken in de natuur of misschien wel in het bos of park bij jou in de buurt.  Een wandeling brengt je rust en zal je dichter bij jezelf brengen.
Tip: Bij goed weer maak ik tijdens mijn middagpauze een goede wandeling in het park – niets zo leuk om even mijn dag te breken en even uit alle stress te verdwijnen.

3.  Durf je eens te vervelen

Neem eens een verveeldag.  Een vrije dag waarop je helemaal niets te doen hebt en je je haast gaat vervelen kan wonderen doen.  Jammer genoeg is mij dit nog nooit gelukt & naar het schijnt zou dit echt helpen.  Ik voel mij na 10 minuten al slecht als ik te lang in mijn zetel zit en niets aan het doen ben.
Werkpuntje voor mijzelf 🙂

4.  Zoek een hobby

Ga op zoek naar een creatieve hobby.  Mensen genieten als ze creatief bezig zijn bv: koken, tuinieren, lezen, haken of breien.  Je zal de tijd uit het oog verliezen en net dat brengt je tot rust.

5.  Gezellig tafelen

Probeer samen met je gezin of partner te ontbijten want jammer genoeg wordt gezellig samen tafelen te vaak overgeslagen & toch is het zo belangrijk.  Even bijpraten en naar elkaar luisten, doet je even niet denken aan de tijd.

6.  Maak altijd tijd voor de lunch

Er zijn ontzettend veel mensen die hun lunch, zeker op drukke werkdagen overslaan.  Probeer hier thans echt tijd voor te maken want het zorgt er voor dat je dag gebroken is en dat je energiek de namiddag verder kunt zetten.

7.  Knuffelen maar 

Knuffelen maakt het knuffelhormoon oxytocine vrij in de hersenen dat stress en angstgevoelens doet verdwijnen.  Geef toe, heel eenvoudig toch!

8.  Beweeg

20 minuten per dag bewegen of sporten doet echt wonderen voor je figuur, maar het zorgt er ook voor dat je energiepeil omhoog gaat.

Heb jij ook het gevoel dat je leven te snel en te hard gaat dan wordt het misschien toch ook eens tijd dat je bovenstaande tips eens uitprobeert & kijkt of jij hier gelukkiger van wordt.

Ik word niet van alle tips gelukkiger, maar ik besef maar al te goed dat we in een eeuw leven dat alles ontzettend snel gaat & dat de druk om te presteren alleen maar groter wordt.  Na mijn werk & tijdens mijn vrije dagen probeer ik mij zo veel mogelijk bezig te houden met de dingen die ik graag doe & waar ik rustig van word en vooral waar ik gelukkiger van word.
Mijn doel: Een ideale balans vinden tussen stressmomenten en momenten dat alles wat trager mag gaan 🙂

visu_slow-down

 

Blog

 

Deel dit

Tags:

healthyandtraveltrips

Dit ben ik: Debby, een enthousiast, gedreven iemand die gekozen heeft voor een gezonde levensstijl & graag de wereld ontdekt! Inspiratie nodig? Vragen? Mail me gerust! healthyandtraveltrips@hotmail.com

Geef een reactie