Wat eet je na een workout?

Goede voeding speelt een grote rol bij sportieve prestaties, uithoudingsvermogen en herstel.  Je maaltijden voor en na een workout zorgen er dus voor dat je je tijdens en na het trainen je goed in je velt voelt. Tot 2 u na het sporten staan je lichaamscellen open voor voedingsstoffen.  Als je na het sporten eiwitrijke voeding…

07/06/2016

post-workout-and-recovery
Goede voeding speelt een grote rol bij sportieve prestaties, uithoudingsvermogen en herstel.  Je maaltijden voor en na een workout zorgen er dus voor dat je je tijdens en na het trainen je goed in je velt voelt.

Tot 2 u na het sporten staan je lichaamscellen open voor voedingsstoffen.  Als je na het sporten eiwitrijke voeding eet, eventueel in combinatie met koolhydraten, herstel je snel van je inspanning.  

Je post workout maaltijd moet de volgende 3 doelen hebben:
1.  Je energie weer op niveau brengen omdat je zojuist veel energie verbruikt hebt.
2.  Je de benodigde eiwitten geven om opbouw van spieren te stimuleren.
3.  De juiste vitamines en mineralen te hebben voor groei.

Koolhydraten?
Na het sporten kan je eventueel koolhydraten eten op dit moment is je insuline gevoeligheid op zijn grootst dwz dat dit een van de weinige momenten is dat je snelle koolhydraten kunt eten zonder dat deze snel in vet omgezet worden.  Je kiest natuurlijk wel steeds voor de volkoren varianten zoals:
° volkoren pasta
° volkoren brood
° havermout
° fruit

Eiwitten?
Je spieren zijn grotendeels opgebouwd uit eiwitten.  Tijdens het sporten, scheur je deze eiwitverbindingen zodat de ruimte tussen de scheurtjes opgevuld kan worden met nieuwe eiwitten (uit je voeding).  Hierdoor zullen spieren dus groter en sterker worden.
Waar zitten er nu veel eiwitten in?
° eieren
° vlees (gevogelte & rood vlees)
° vis
° zuivel (kaas, yoghurt, kwark)
° noten
° quinoa

Enkele leuke recepten?

Zalm, zoete aardappel & spinazie
–  Plaats de zalm met wat olijfolie een 15 min in voorverwarmde oven van 220°.
–  Schil & snijd de zoete aardappel, warm een 1 el kokosolie in een pan en voeg de aardappel toe.  Bak deze 10 minuten met het deksel op de pan.
– De spinazie bak je kort met een beetje kokosolie, peper & zout.

Omelet met groenten & avocado
Met verschillende groenten, avocado & 2 eieren maak je super snel een healthy omelet.  De omelet bevat eiwitten en in avocado zitten gezonde vetten.

Hummus met volkoren pita
Hummus is een goed alternatief om je vlees eens mee te vervangen.  Het is gemaakt van kikkererwten en dat is een bron van zowel eiwitten als koolhydraten.  Smeer de humus op een volkoren pita voor een volledig workout maaltijd.

Havermout
– Voeg 45 gram havermout, 2 el lijnzaad & 300 ml melk bij elkaar in een kom.
– Plaats de kom 3 minuten in de microgolfoven.
– Roer in de helft eens door het mengsel.
– Werk af met blauwe bessen.

Tip 1: Train je meer dan een uur intensief, haal dan je koolhydraten uit fruit.

Tip 2: Heb je weinig tijd om na je workout nog te eten, kies dan voor een eiwitshake (whey proteïne) dit is een zeer goed alternatief & de perfecte aanvulling voor intensieve trainingen.

whey-protein

 

Blog

Deel dit

Tags:

healthyandtraveltrips

Dit ben ik: Debby, een enthousiast, gedreven iemand die gekozen heeft voor een gezonde levensstijl & graag de wereld ontdekt! Inspiratie nodig? Vragen? Mail me gerust! healthyandtraveltrips@hotmail.com

Geef een reactie