Keukendetox

Toen ik besloot om gezond te leven, ben ik in eerste instantie begonnen met een detox van mijn keuken & van mijn koelkast want als ik een rotdag heb gehad en moe & hongerig thuiskom en vervolgens in de koelkast allemaal gemakseten heb staan is het nogal moeilijk om daar niet aan te toe te geven.
Ik was het type die volgende dingen deed:
– na een gestreste dag een heel pak koekjes opeten in mijn zetel
– ik had vandaag geen tijd om te koken dus heb ik maar een voorverpakte lasagne opgewarmd

Ik denk dat er wel meerdere mensen dit gevoel kennen & daar hun vervolgens aan laten vangen, maar met deze keukendetox zal dit niet meer voorvallen & zal je niet meer in deze valkuilen stappen.
Ik ben helemaal niet voor voedselverspilling & misschien moet je wel dingen weggooien die nog goed zijn en die nog niet over de houdbaarheidsdatum zijn, maar jij bent toch ook geen menselijke afvalbak?   Toen ik deze detox hield, ging ik van het volgende uit:
Wat vind je belangrijker: voedselverspilling of je gezondheid schade aandoen? 
Mijn keukendetox is gebaseerd op de visie van Pascale Naessens & Amelia Freer en voor mij werkt het perfect.

Welke spullen moeten de deur uit:
1.  Ontbijtgranen: Ontbijtgranen zijn niet meer dan voorbewerkte pakjes vol suiker en bewaarmiddelen.  Door ontbijtgranen te eten, zal je een hele dag schommelingen ervaren in jouw suikerhuishouding waardoor de drang naar suiker de hele dag zal blijven.
2.  Kant-en-klaarproducten: Deze producten zijn zwaar bewerkt en hebben nog weinig te maken met de oorspronkelijke ingrediënten die er in zitten waardoor ze dus ook geen voedingsstoffen bevatten.
Een lange ingrediënten lijst op de verpakking = vuilbak!
3.  Margarine:  Kies beter voor roomboter aangezien dit een puur product is.  Boter is namelijk geen dikmaker ook al zit er vet in (meer calorieën), maar wel vetten die ons lichaam nodig heeft.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je nu plots een boterham moet gaan eten met een dikke laag boter, helemaal niet!
4.  Sladressings: In de meeste sladressings zit enorm veel suiker, veel beter om zelf een dressing te maken met natuurlijke producten zoals olijfolie, citroen, peper en zout.
5.  Koekjes, taart & snoep: Ik denk dat dit het meest moeilijke is voor iedereen & dit geldt ook voor mij.  Taart & snoep heb ik niet in huis om de reden, taart heb ik niet graag & snoep is gewoon te verleidelijk.  Ik heb altijd wel iets van koekjes in huis, maar beperkt tot 1 pakje.  Ik geef eerlijk toe dat niets in huis hebben nog steeds het beste is maar dit lukt bij mij ook niet, gewoon om het feit als ik iets echt moet laten mijn drang er alleen maar groter naar wordt. Iedereen moet dit zelf wat beslissen, maar weet niets in huis hebben is idealiter en het verstandigst.

Wat moet er vanaf nu wel in de koelkast & keukenkast?
Koelkast:
1.  Eiwitten: Bij mij is er één plank voorzien voor eiwitten – vis, vlees, kip & kalkoen en eieren.
2.  Fruit (moet niet in koelkast) & groenten: Idealiter zou elke maaltijd uit groenten moeten bestaan, bij mij lukt het ontbijt niet echt maar ik heb wel steeds een hele lade vol met groenten liggen en dit wisselt steeds en hangt af van het seizoen.  Kies wel zeker ook voor groene groenten aangezien zij echte gezondheidskrachtpatsers zijn.
Fruit – kies waar je zin in hebt deze fruitsoorten heb ik altijd in voorraad: kiwi, appel, bosbessen, bananen…
3.  Zuivel: De meningen zijn enorm verdeeld als het over zuivelproducten gaat, sommige zeggen dat het niet goed is om yoghurt en dergelijke te eten en dat het beter is om te kiezen voor de varianten zoals kokosyoghurt.
Ik heb ze allemaal uitgetest en indien je geen lactose intolerantie hebt, kan alles maar probeer zoveel mogelijk te variëren.
– Zuiveldrank: halfvolle melk, magere melk, soya melk, rijstmelk, amandelmelk, cashewmelk –> ik gebruik ze allemaal afwisselend waar ik zin in heb & bekijk steeds het etiket zodat er zeker ook niet te veel suiker aan toegevoegd is.
– Yoghurt: amandel yoghurt, soya yoghurt, magere yoghurt, volle yoghurt, magere verse kaas –> Hier dezelfde regel, kies waar jij je het best bij voelt maar houd rekening met het etiket zodat er zeker niet te veel suiker aan toegevoegd is.
– Kaas: kies voor feta kaas & eventueel geitenkaas
Keukenkast:
1.  Plantaardige eiwitten: peulvruchten, noten & zaden – alles wat jij graag hebt zoals walnoten, amandelen, chiazaad, pompoenpitten, lijnzaad …
2.  Gezonde smaken: verse, gedroogde (of ingevroren) kruiden, zwarte peper, zeezout, citroen, rode peper, knoflook – ideaal om gerechten extra smaak te geven.
3.  Olijf & kokos-olie: Het is nog steeds niet bewezen dat kokosolie beter is dan olijfolie, maar deze olie bevat ook goede eigenschappen waardoor ik alleen maar kan aanraden om ze beide in mate te gebruiken & af te wisselen.
4.  Glazen potten:
– Peulvruchten zoals kikkererwten en linzen
– Groenten in glas zoals sperzieboontjes, worteltjes, erwtjes, … Vers is natuurlijk nog beter , maar indien je echt geen tijd hebt kan je hier op terugvallen en dit is nog altijd gezonder dan afhaalmaaltijden & kant-en-klaar-maaltijden.
5.  Bakgerei: Glutenvrije meelsoorten zoals kokosmeel, rijstebloem, boekweitmeel…
6.  Havermout/havervlokken: glutenvrij – perfect voor het ontbijt en snacks.
7.  Quinoa:  Dit is ook een nuttig zaad en een handig alternatief voor rijst.  Ik zelf gebruik het wel maar af en toe, maar kan zeer lekker zijn bij het ontbijt of eventueel een salade.
8.  Appelciderazijn: Perfecte azijn om door je zelfgemaakte sladressing te doen.
9.  Kurkuma: Eerder een geneesmiddel omdat het vooral gekend is om zijn ontstekingsremmende eigenschappen.
10.  Handig hulpmiddel: Ook hier geldt weer dat vers beter is, maar dit is zo handig als je dit in in huis hebt en ook nog steeds gezonder dan kant-en-klaar-maaltijden bv: gezeefde tomaten (liefst wel in glas), tomatenpuree…
11.  Vis conserven: Ook hier geldt weer dat vers beter is, maar toch heb ik dit altijd in huis al houd ik wel rekening met de kwaliteit van het merk bv: tonijn, zalm, makreel, …

Dit is en blijft natuurlijk maar een lijstje & niet iedereen zal hier mee akkoord gaan, maar met dit basislijstje ben je echt wel goed op weg om gezond te leven en niet te veel in verleidingen te komen.
Ik neem elke dag de tijd om gezond te koken omdat dit ritueel het meest ontspannende onderdeel van mijn dag is. Ik houd er van om bewust bezig te zijn met mijn voeding.
Ik kan iedereen alleen maar aanbevelen om bewuster te gaan koken & eten!

 

Advertenties