Borstvoeding: wat heb je echt nodig?

Welke items heb je echt nodig bij borstvoeding? Een handig overzicht van alle items die borstvoeding geven leuker en comfortabeler maakt.

25/11/2021

Ben jij zwanger? Proficiat! En wil je straks borstvoeding aan je kleintje geven? Super!

Als je zwanger bent, komt er veel informatie op je af en zie je op een bepaald moment het bos door de bomen niet meer. Toen ik zwanger was van Lua, had ik me erg goed voorbereid op de bevalling en over het geven van borstvoeding. Maar ik had niet echt stilgestaan bij alle accessoires die ik zou moeten aankopen om borstvoeding makkelijker en comfortabeler te maken. Daarom heb ik een handig overzicht gemaakt van items die je zeker moet aanschaffen als je borstvoeding wil geven.

Voedingsbh’s of -tops.

Maak het jezelf een stuk gemakkelijker door te investeren in goede en comfortabele voedingsbh’s of voedingstops. Ikzelf zweer bij de voedingstops van Noppies. Ze zitten erg comfortabel en zorgen dat mijn buik tijdens het voeden ook bedekt en dus lekker warm blijft.

Vind je een voedingsbeha toch fijner? Kies dan voor een voedingsbeha zonder beugel, deze zitten comfortabeler en kan je ook tijdens de nacht dragen. Ik heb verschillende merken uitgeprobeerd, maar ik vind de voedingsbeha’s van Mamsy toch het fijnst.
Een voedingsbeha of -top koop je best pas na je bevalling of in de 9de maand van je zwangerschap omdat je borsten dan meestal de maat hebben die je na de stuwingsperiode hebt.

Zilverkapjes (borstvoeding)

Zilverkapjes zijn een MUST-HAVE als je borstvoeding geeft. 9 op de 10 vrouwen krijgt bij de opstart van de borstvoeding te maken met tepelkloven. Zilverkapjes beschermen en ondersteunen de tepel. De helende werking ontstaat door de helende werking van jouw moedermelk en de genezende werking van het zilver. De aankoop van zilverkapjes is een stuk duurder dan wanneer je tepelzalf aankoopt, maar geloof mij het is de investering waard. Zilverkapjes koop je eenmalig in tegenstelling tot tepelzalf die je wekelijks aankoopt. Ik kocht mijn zilverkapjes via bol.com en voor mij is dit echt een wondermiddel!

Wat heb je echt nodig voor borstvoeding
Borstvoeding: zilverkapjes

Eén keer per week gebruik ik wel de Multi-mom balm kompressen, deze verfrissen en kalmeren mijn tepels.

Zoogcompressen

Als je borstvoeding geeft zijn lekkende borsten erg normaal. Zoogcompressen absorberen lekkende moedermelk en voorkomen dat je bh en kleding nat worden. Geloof mij. JE HEBT DEZE NODIG!

Je kan kiezen voor zoogcompressen die je eenmalig gebruikt of voor wasbare varianten. Neem diegene waar jij je comfortabel bij voelt. Ik zelf gebruikte een aantal weken de zoogcompressen van Lansinoh die je eenmalig gebruikt. De zoogcompressen van Lansinoh zijn echt de meest fijne die ik gebruikt heb. Ze zijn zacht, groot genoeg en blijven mooi in je bh zitten.

Na 6 weken ben ik overgeschakeld naar herbruikbare zoogcompressen uit bamboe die je gewoon bij de was kan gooien. De onderlaag is ultrazacht en de bamboevezel zorgt er ook voor dat lekkende melk snel wordt opgenomen. Ze zitten dus niet alleen erg comfortabel, maar zijn ook nog eens duurzaam.

Voedingskussen

Als je helemaal ontspannen bent, gaat borstvoeding geven het best. Er zijn heel wat houdingen om borstvoedingen te geven. Een voedingskussen kan je hier zeker bij ondersteunen om de juiste houding te vinden. Het Doomoo voedingskussen Buddy is mijn favoriet! Hij is superhandig want je kan hem niet alleen gebruiken ter ondersteuning bij het geven van de borst- of flesvoeding, maar je babytje kan ook heel erg relaxen in het kussen. Mijn dochtertje sliep er de eerste weken zelf in! Je kan hem in verschillende kleuren bestellen via Bol.com.

Borstvoedingskussen Doomoo Buddy
Doomoo Buddy

Thermopads

Als je last hebt van pijnlijke borsten kan een koud compres verlichting brengen. De thermopads van Avent kunnen daarnaast ook warm gebruikt worden om net voor het voeden de melkproductie te stimuleren.

Wat heb je nodig voor afkolven bij borstvoeding?

Als je borstvoeding wil geven, raad ik je aan om te investeren in een goede borstkolf! Als je borstvoeding geeft, heb je ook wel eens nood aan me-time of je gaat misschien weer aan het werk en dan is het belangrijk om je melk af te kolven. Je hebt dus ook enkele essentiële items nodig voor het kolven.

Borstvoeding? Investeer in een goede borstkolf!

Er zijn veel verschillende borstkolven op de markt, maar de meeste mama’s kiezen inmiddels wel voor een elektrische kolf om de melkproductie extra te stimuleren.

Ik heb 3 verschillende kolfapparaten uitgeprobeerd, maar de de beste kolf is ongetwijfeld de ELVIE kolf. Deze is erg compact en past dus makkelijk in je bh. De Elvie kolf is vrij duur, maar geloof me het is de meest aangename borstkolf en het zal je leven echt eenvoudiger maken! Je hebt de keuze in een dubbele of enkele kolf. Aangezien ik 600 euro voor een dubbele wat veel vond, koos ik dus voor de enkele. Werkt prima, maar het duurt wel wat langer.

Nog een heel fijn voordeel aan de Elvie kolf is dat hij geluidloos is!

Borstvoedingskolf: Elvie
Borstkolf: Elvie

Een fles met borstvoedingsspeen

Wanneer je afgekolfde melk wil geven aan je baby is het erg belangrijk dat je de juiste speen kiest. Kies bewust voor een speen waarmee je borstvoeding en fles veilig kunt combineren. De Lansinoh mOmma zuigflessen zijn hier ideaal voor. De speen heeft namelijk een uniek ontwerp wat help de zuigactie van je baby te stimuleren.

Bewaarpotjes en/of -zakjes voor je moedermelk

Je moedermelk kan je gemakkelijk 3 dagen bewaren in de koelkast. Wil je ze langer bewaren? Dan vries je moedermelk best in. Ik bewaar mijn moedermelk in de frigo in de bewaarpotjes van Avent en in de diepvries gebruik ik de bewaarzakjes van Medela omdat deze minder plaats innemen.

Borstvoedingsdoek

Een borstvoedingsdoek kan interessant zijn als je net zoals mij toch wel wat privacy wil tijdens het borstvoeding geven buitenshuis. Deze doek draag je rond je nek waardoor hij niet kan afzakken. Ikzelf gebruik de borstvoedingsdoek van NanaBeebi. Een stijlvolle voedingdoek in een neutrale kleur waardoor het minder opvalt dat je borstvoeding aan het geven bent.

Voedingsdoek Nanabeebi
Stijlvolle voedingsdoek Nanabeebi

Je kan natuurlijk ook privacy creëren door een XL hydrofiele doek te gebruiken. De XL hydrofiele doeken van Mushie zijn erg mooi door hun leuke prints!.

Deze post bevat affliate links als je via een van deze links een item boekt, kost het je niks extra maar steun je wel mijn werk.

Deel dit

healthyandtraveltrips

Dit ben ik: Debby, een enthousiast, gedreven iemand die gekozen heeft voor een gezonde levensstijl & graag de wereld ontdekt! Inspiratie nodig? Vragen? Mail me gerust! healthyandtraveltrips@hotmail.com

Laat een reactie achter