Mijn bevallingsverhaal: bewuste keuze voor een natuurlijke bevalling

Mijn bevallingsverhaal: mijn natuurlijke bevalling van onze dochter Lua!

19/11/2021

Op dinsdag 14 september 2021 is onze dochter, Lua, geboren. Ons eerste kindje. Toen ik zwanger was, las ik vele verschillende bevallingsverhalen om zo meer vertrouwen te krijgen in de ver-van-van-mijn-bed-show-gebeuren, DE BEVALLING. Door het lezen van al deze verschillende bevallingsverhalen, kreeg ik vertrouwen en kracht voor mijn eigen bevalling. Die eerste bevalling is voor iedere vrouw ook echt spannend. Ik wil jou, (toekomstige) mama, vertrouwen doen krijgen in jouw eigen krachten! Jij gaat binnenkort jouw kindje op de wereld zetten <3.
Dus bij deze, mijn bevallingsverhaal.

Weeën versus voorweeën

Zouden dit weeën kunnen zijn? Maandag 13 september erg vroeg in de ochtend kreeg ik plots een vreemd gevoel in mijn buik. Een gevoel dat ik nog niet eerder tijdens mijn zwangerschap had ervaren. Zo veel boeken gelezen, zo veel beschrijvingen gekregen over wat weeën zijn. Maar toch nog steeds de twijfel: zijn dit weeën? Ik bleef rustig in bed liggen en merkte dat er geen regelmaat in zat. Dit zouden de voorweeën zijn waarover ik zoveel had gelezen. Maar ik had goed opgelet tijdens de prenatale lessen, en ik wist mij te herinneren dat deze fase wel eens heel lang kon duren. Dus geen paniek, rustig blijven! Ik nam een douche en ging die ochtend nog 5 km wandelen.

Start bevalling … 3 cm opening

“Dat is al 3 cm opening, mevrouw” zegt de gynaecoloog. We gaan je ter opvolging toch een half uurtje aan de monitor leggen om zeker te zijn dat het toch geen weeën zijn.

Dit zijn toch wel degelijk weeën hoor, maar zonder regelmaat” zegt de vroedvrouw. Gaan jullie maar even naar buiten en kom binnen een uurtje terug dan doen we een tweede check-up.

Het is maandag 13 september – 15u en het is een prachtige nazomerdag! Ik en Sam beslissen om een wandeling te gaan maken in het parkje aan het ziekenhuis. We hadden alle twee zoiets van: vals alarm! Straks gaan we gewoon weer met z’n tweetjes naar huis. Ondanks de feller wordende pijn ging ik er ook vanuit dat het vals alarm zou zijn.

Mijn lichaam zegt iets anders …

Maar eerlijk is eerlijk … ik wilde zo graag onze dochter ontmoeten dus ik wandelde toch net dat stukje sneller dan anders (Sam holde me letterlijk achterna) en deed alle trappen die ik maar kon doen.

Ik durfde het niet tegen Sam te zeggen, maar ik voelde aan mijn lichaam dat het er klaar voor was. Ik wist zeker dat we vandaag of morgen mama en papa zouden zijn.

“Mevrouw, het lijkt mij beter om niet meer naar huis te gaan. Je hebt wel degelijk regelmatige weeën en je hebt ondertussen al 4 cm ontsluiting. Onze bevallingskamer met bad is momenteel ook vrij” zegt de vroedvrouw.

Oei, de vluchtkoffer is niet mee!

Ik had me zo goed voorbereid! Onze vluchtkoffer stond al weken in de hal van ons huis. En toch slaagde we er in om deze in de hal te laten staan en niet mee te nemen naar het ziekenhuis. Terwijl Sam naar huis ging voor de vluchtkoffer en een oplossing zocht voor onze hond en Léon, bleef ik achter in het ziekenhuis en kwamen de weeën regelmatiger en heviger.

En plots … onregelmatige weeën

Na drie uur regelmatige weeën te hebben, vallen deze plots stil. Hier had ik eerlijk gezegd niet op gerekend want ik zat erg goed in de flow en had het gevoel dat ik iedere wee makkelijk kon opvangen. Maar de vroedvrouw stelde mij gerust en moedigde mij aan om nog wat bij te slapen. In de ochtend zou de gynaecoloog opnieuw langskomen.

Je gaat bevallen!

Na het breken van de vliezen tijdens de ochtend worden de weeën snel sterk en regelmatig.

Oh my god, dit doet echt pijn!

Hoeveel erger dan dit gaat het nog worden?

Ga ik dit nog lang moeten volhouden?

Maar ondanks de pijn, voel ik me ontzettend krachtig en weet ik heel zeker dat ik deze bevalling op een natuurlijke manier tot een goed eind ga brengen. Ik ga al vrij snel het bad in en de warmte van het water doet me onmiddellijk ontspannen.

Tijdens de bevalling blijf ik mij vasthouden aan alles wat ik geleerd heb tijdens de hypnobirthing cursus. Sam helpt me om mijn ademhaling onder controle te houden en bij elke wee blijf ik volgende herhalen
<< iedere wee brengt ons dichter bij onze dochter >>.

Elke wee wordt heftiger, pijnlijker, intenser … maar dankzij de ondersteuning van Sam en de vroedvrouw lukt het om in de befaamde roes te komen … en tussen twee weeën door begin ik te hallucineren.

Al 8 cm ontsluiting

Ik had de vroedvrouw gevraagd om mijn ontsluiting niet te controleren want ik zou er mij veel te druk om maken als het niet snel genoeg vooruit zou gaan. Maar om 14u heb ik plots hevige rugpijn en vraag ik de vroedvrouw om dit toch even te checken. “Je hebt 8 cm ontsluiting” zegt de vroedvrouw. De rugpijn wordt heftiger ondanks andere houdingen. En uiteindelijk belt de vroedvrouw de gynaecoloog op. Er wordt een echo gemaakt en blijkbaar ligt onze dochter in sterrenkijkerpositie. De gynaecoloog probeert haar manueel te draaien, maar zonder succes. Ik voel dat de persfase in het bad erg moeilijk zal worden en ik luister naar het advies van de gynaecoloog en vroedvrouw en kom uit bad voor de laatste etappe ‘de persfase’.

Ik krijg persdrang, ik schreeuw oergeluiden, mijn oerinstinct neemt het van mij over en ik heb geen idee hoe het tegen te houden.

Ik deed het echt samen met onze dochter – ONS bevallingsverhaal

“Debby, je dochter ligt in sterrenkijkerpositie. Het persen gaat nog erg zwaar worden, zie je het zitten om dit nog minstens een uur vol te houden?” vraagt de gynaecoloog.

Euh, wat?

“Zie je het zitten om nog minstens 1 uur op deze manier te persen zonder epidurale verdoving?” vraagt de gynaecoloog opnieuw.

Euh, ja!

“Ok” zegt de gynaecoloog. Ze vraagt aan de vroedvrouw om mij te begeleiden in het proces. Ze zou ondertussen terug naar de consultatie gaan want dit kon nog even duren

De persfase … dit gaat nog even duren

Ik praat mezelf moed in en zeg tegen mezelf: “ik kan dit, dit gaat heel snel gaan, ik ben nog niet moe”. In mijn hypnobirthing cursus had ik genoeg geoefend met affirmaties.

De vroedvrouw begeleidt mij tijdens de persfase en ik doe exact wat ze vraagt. Mijn oerinstinct neemt het over en ik pers zo goed en krachtig als mogelijk. Na 5 minuten zegt de vroedvrouw dat ik abnormaal goed pers (een echt compliment in het heetst van de strijd) en dat ze de gynaecoloog gaat opbellen want de baby zou er veel sneller zijn dan verwacht.

“Je dochter is er echt bijna. Ze heeft ontzettend veel haar. Wil je haar eens voelen” vraagt de vroedvrouw. Ze legt mijn hand op het hoofdje van onze dochter. En hoe zweverig het ook klinkt, op dat moment wist ik het echt: “We doen dit samen. We can do this, lets go!” En jawel om 15u15 werd Lua geboren en kon ik haar zo onder mij vandaan pakken. Ik drukte haar tegen me aan en voelde onmiddellijk intense liefde. Dat gevoel, het pure geluk, daar kan niets tegenop.

Sam en ik kijken elkaar vol liefde en ongeloof aan: “Is dit nu echt gebeurd?”. Ja hoor, onze dochter Lua is er!

Mijn positief bevallingsverhaal
Eerste foto Lua

Een positief bevallingsverhaal

Na een zwangerschap die niet liep zoals ik had verwacht, kreeg ik mijn droombevalling. Een badbevalling (ondanks de persfase uit het water) en geen pijnbestrijding.

Mijn positieve bevallingsverhaal
Natuurlijk positief bevallen

Omring je met gelijkgestemden als je een positief bevallingsverhaal wil

Ieder bevallingsverhaal is uniek en wil je net zoals mij een positief bevallingsverhaal? Omring je dan met gelijkgestemden en ga voor een bevalling zoals jij ze wil!

Luister niet te veel naar horor-verhalen, maar ga op zoek naar een bevallingsverhalen die je kracht en moed geven! You can do it!

Geboorteplan?

Wil je een persoonlijk geboorteplan maken? Houd mijn blog in de gaten want ik post binnenkort over mijn geboorteplan en ik bezorg je daarbij ook een template om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Mamablog

Tot voor kort schreef ik vooral over mijn reisavonturen, maar sinds kort heb ik mijn blog omgetoverd tot een een “reis- en lifestyleblog van een nieuw samengesteld gezin”.

Ben je zwanger? Vergeet dan zeker ook niet mijn blog “16 leuke activiteiten die je wil doen voor je bevalling” te lezen!

Positief en natuurlijk bevallen
Pure liefde

Deel dit

Tags:

healthyandtraveltrips

Dit ben ik: Debby, een enthousiast, gedreven iemand die gekozen heeft voor een gezonde levensstijl & graag de wereld ontdekt! Inspiratie nodig? Vragen? Mail me gerust! healthyandtraveltrips@hotmail.com

Laat een reactie achter