Havermout in 2 minuten – ontbijt recept

Deze eiwitrijke havermout is een ideaal recept voor een voedzaam en lekker ontbijt. Dit ontbijt levert veel energie en helpt bij spierherstel.

27/05/2020

Havermout. Of wel houd je er van, oftewel gruwel je er van. Ik ben zo iemand die ontzettend graag havermout eet. Toen ik Sam leerde kennen, keek die in eerste instantie vreemd op toen ik op maandagochtend snel een havermoutpapje klaarmaakte en hem voorschotelde. Sam was zo iemand die er een hekel aan had, maar vooral omdat hij het enkel kende als een ‘dikke brij zonder smaak’.

Havermout ontbijt

Havermout ontbijt

Ondertussen is iedereen in ons gezin fan van havermout, maar vooral omdat ik elke keer weer een andere variant op tafel zet. Havermout is verre van saai, je kan er ontzettend veel mee variëren en aanpassen naar je eigen voorkeuren van smaak.

Is haver gezond?

Ik moet je ongetwijfeld niet meer overtuigen of haver (mout) al dan niet gezond is. Online zijn er tal van wetenschappelijke artikels te lezen die alle gezondheidsvoordelen van havermout voor jou op lijsten.

Ik geef voornamelijk de voorkeur aan havermout omdat het een stevig ontbijt is. Het ‘vult’ ontzettend goed waardoor ik in de voormiddag geen zin in zoetigheden heb. Houd een havermout recept wel zo gezond mogelijk en gebruik niet te veel toppings die verre van gezond zijn zoals hagelslag. Gebruik liever vers fruit, noten en zaden die een meerwaarde hebben voor jouw gezondheid.

Havermout ontbijt

Een kindvriendelijk havermout recept

Leer kinderen zo snel mogelijk proeven van havermout en laat hen wennen aan de typische smaak. Léon had het nog nooit gegeten en had dus ook geen idee wat het was waardoor hij er wat weigerachtig tegenover stond en dus op voorhand al zei dat hij het niet lustte. De eerste keer heb ik dan maar havermoutpannenkoeken gemaakt en nadien havermout muffins en geleidelijk aan stond hij meer en meer open voor havermoutpap.

Dit recept maakte ik speciaal voor hem en is ondertussen een succes tijdens ochtenden die snel moeten gaan. Léon is namelijk gek op blauwe bessen en rijstwafels, ideaal als topping bij havermoutpap.

Wat heb je nodig voor 1 portie?

 • 40 g havermout
 • 200 ml water
 • Blauwe bessen (diepvries) +/- 60 g
 • 40 ml plantaardige melk
 • 1 (volkoren) rijstwafel
 • Extra toppings: banaan, zonnebloempitten, …

Zo maak je het:

 1. Doe de haver en water samen in een kommetje en plaats 1 minuut in de microwave.
 2. Meng de blauwe bessen er door en voeg de melk toe.
 3. Verwarm nog 1 minuut in de microwave.
 4. Doe de rijstwafel in stukjes en voeg toe aan het havermoutpapje.
 5. Tip: voeg nog wat zonnebloempitten en banaan toe.
Havermout ontbijt

Heb je nog recepten die passen bij een gezonde levensstijl? Laat het me vooral weten weten in een reactie hieronder! Of wil je graag nog wat gezonde recepten? Neem een kijkje op Debby Kookt voor meer inspiratie.

Deel dit

healthyandtraveltrips

Dit ben ik: Debby, een enthousiast, gedreven iemand die gekozen heeft voor een gezonde levensstijl & graag de wereld ontdekt! Inspiratie nodig? Vragen? Mail me gerust! healthyandtraveltrips@hotmail.com

Laat een reactie achter