7 dingen die je moet weten voordat je naar Cuba gaat

Een reis naar Cuba geboekt? Dan zijn er toch wat praktische tips waar je best rekening mee houdt alvorens je op vakantie vertrekt.  Cuba is nu eenmaal een communistisch land, het land van de overheid, waar internet amper werkt en waar er toch ook wel een portie corruptie aanwezig is.  Toch is Cuba een leuke…

02/12/2018

Een reis naar Cuba geboekt? Dan zijn er toch wat praktische tips waar je best rekening mee houdt alvorens je op vakantie vertrekt.  Cuba is nu eenmaal een communistisch land, het land van de overheid, waar internet amper werkt en waar er toch ook wel een portie corruptie aanwezig is.  Toch is Cuba een leuke bestemming!  Maar het is wel aangeraden om voor je reis even na te denken over praktische zaken.
Met onderstaande tips ben je (bijna) op alles voorbereid.

1 Δ  Regel je geldzaken voor vertrek

Tegenwoordig zijn er op heel wat plekken al bankautomaten terug te vinden in Cuba, maar aanwezig betekent niet dat ze ook functioneren (stroom valt regelmatig wel eens uit of je bankkaart wordt ingeslikt). Mijn advies: neem je Belgische bankkaart met Maestro-logo mee, maar zorg dat je ook zeker je kredietkaart (VISA/Mastercard) mee hebt. Bel op voorhand ook even naar je bank om je kaart te laten openstellen voor Cuba, want soms kan deze bestemming geblokkeerd staan.  Ik raad ook zeker aan om cash geld mee te nemen naar Cuba, want verschiet er niet van als plots je kredietkaart ook niet werkt.
Ik ben ook geen voorstander van te veel cash mee te nemen op reis, maar Cuba is zo’n bestemming dat ik toch steeds wat meer cash bij de hand hebt als elders.
In Cuba zijn er ook twee valuta in de omloop.
Eentje voor de Cubanen, waarmee zij in hun dagelijks leven allerlei benodigdheden kunnen aanschaffen (officiële benoeming = CUP). Om de lokale en economie en de toeristeneconomie zoveel mogelijk gescheiden te houden, heeft Castro bedacht om toeristen met een andere munteenheid te laten betalen (officiële benaming CUC).  Om makkelijk te rekenen: 1 CUC = 1 EUR (officieel +/- 0,90 EUR).

2 Δ   Regel een toeristenkaart

Voor je vertrek naar Cuba, is het belangrijk om in het bezit te zijn van een visum (toeristenkaart). Op de luchthaven zal de luchtvaartmaatschappij het controleren en indien je het visum niet in je bezit hebt, mogen ze je weigeren op de vlucht. Heb je via een reisagentschap geboekt, dan kan je het visum via hen aanvragen. Anders kan je jouw visum zelf regelen via de website van Cubavisa.

3 Δ Regel een verzekeringsbewijs voor je medische bijstand

Als je naar Cuba afreist, moet je een bewijs kunnen voorleggen dat je een medische bijstand hebt afgesloten in België voor medische kosten tijdens je verblijf in Cuba.  Bij aankomst op de luchthaven kan hierom gevraagd worden: steekproefgewijs wordt er naar toeristen hun bewijs van verzekering gevraagd. Indien je dan geen verzekering kan voorleggen, moet je ter plaatse een Cubaanse verzekering afsluiten.
Houd er rekening mee dat je best aan je verzekering vraagt om het bewijs in Engels of Spaans op te maken.  Vraag dit tijdig aan, bij mij duurde de wachttijd toch twee weken.

4 Δ Neem alle noodzakelijke spullen mee vanuit België

Als je naar Cuba reist, is het heel belangrijk om op voorhand te weten dat er amper winkels te vinden zijn. En als je dan toch een winkel hebt gevonden, is de keuze zeer beperkt.  Ben je zoals mij en denk je: oh, ik neem die halve tandpasta wel mee.  Ik koop ter plaatse wel een nieuwe …
Geen goed idee! Dit lukt echt niet in Cuba!
Neem zeker je persoonlijk toiletgerief mee vanuit België: tandpasta, tandenborstel, scheermesjes, deoderant, tampax, medicatie en ZONNECREME.  Het is niet dat je deze producten niet kan vinden, maar je zal er heel veel voor moeten betalen.  Ik had voor de eerste keer in mijn leven te weinig zonnecrème mee & 1 mini flesje factor 50 koste 45 CUC.
Mijn tip: neem het allemaal mee vanuit België!

5 Δ Rondreis = snacks meenemen

Ga je op rondreis in Cuba dan raad ik je echt aan om op voorhand naar de winkel te gaan in België om snacks in te slagen en mee te nemen. Zoals ik eerder al zei, zijn er niet veel winkels. Als je dan toch een winkel vindt, kan je er meestal niet snel een snack kopen denk aan koekjes, crackers, zoetigheden, …
Op rondreis is het toch wel makkelijk om altijd wat reserve eten in je wagen te hebben :-).

6 Δ  Geen culinaire hoogvliegers

Op gebied van eten kan Cuba mij niet echt bekoren.  Het aanbod is redelijk eentonig en daardoor dus ook saai.  In Cuba wordt er gegeten volgens het seizoen en dat is alleen maar positief, maar in Cuba hebben ze ook nog eens te maken met schaarste.  Wat wil zeggen dat je gedurende twee weken iedere dag rijst, komkommer en kip eet.  Na 2 weken, heb je het dan toch wel wat gehad 🙂 .
Mijn gouden tip: hoe minder je verwacht van het eten, hoe beter het zal zijn!
(positief puntje: je komt niet bij in gewicht 🙂 ).

7 Δ  Autorijden

Maak je een rondreis door Cuba dan moet je op voorhand wel weten dat autorijden in Cuba wel een zekere aanpassing vraagt.  In Cuba autorijden, staat garant aan een portie avontuur.  Panikeer ook niet als je weer jouw hotel niet vindt of als je verdwaalt in de kleine straatjes van de stad.
De wegen zijn ook slecht onderhouden en wegbewijzering is amper terug te vinden in de straten.  Zorg dat je in het bezit bent van een goede straatkaart, het kan op sommige momenten heel nuttig zijn. In de steden kan het soms ook heel druk zijn en in mijn eigen ogen dus ook wel gevaarlijk.  Mijn tip: sluit een volledige autoverzekering af & rijd NOOIT op onverharde wegen!

Voila, nu ben je op het meeste voorbereid  & kan je genieten van een heerlijke vakantie in Cuba!

Checklist

1. Bankkaart met Maestro-logo + kredietkaart + cash geld (euro)
2. Regel je visum + medische bijstand in België
3. Heb je een huurwagen? Zorg voor een goede autoverzekering + kaart
4. Neem genoeg persoonlijke spullen mee + snacks voor onderweg

Healthy & Travel T(r)ips

Deel dit

Tags:

healthyandtraveltrips

Dit ben ik: Debby, een enthousiast, gedreven iemand die gekozen heeft voor een gezonde levensstijl & graag de wereld ontdekt! Inspiratie nodig? Vragen? Mail me gerust! healthyandtraveltrips@hotmail.com

Laat een reactie achter