Suiker – Alles wat je moet weten!

Wat is suiker?
Suiker is een koolhydraat, een stof die van nature voorkomt in planten zoals suikerbiet of suikerriet. Mensen halen de suiker uit die planten, via een raffinageproces.  De suiker wordt eerst opgelost in water daarna er weer uitgehaald.
De wetenschappelijke benaming is sacharose, maar sucrose wordt ook gebruikt.

Geraffineerde suikers <> Niet geraffineerde suikers
– niet-geraffineerde suiker: oorspronkelijke product en is niet wit
– geraffineerde suiker: suiker bewerkt door de fabriek waarbij de goede stoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen uit de suiker worden gehaald.
Jammer genoeg heeft ons lichaam deze wel nodig om suiker goed te kunnen verwerken. Aangezien deze stoffen niet meer in de geraffineerde suiker zit, moet ons lichaam die elders dan weer gaan halen wat dan weer een gigantisch effect heeft op ons lichaam. 

Suiker op het product etiket
Je zou denken dat een fabriek suiker aanduidt met suiker, maar er worden vele andere termen gebruikt. En laat mij duidelijk zijn, suiker = suiker!
Pas dus op met volgende termen op het etiket want het zijn allemaal geraffineerde suikers: bastardsuiker, bietsuiker, bruine suiker, cassonade, dextrose, fructose, fructosesiroop, geleisuiker, glucose-fructosesiroop, glucose stroop, griessuiker, insuline, invertsuiker, kandijsuiker, kristalsuiker, maltodextrine, maisstroop, poedersuiker, rietsuiker, sacharose, sucrose, siroop, suiker, tafelsuiker, vanillesuiker …

 

Natuurlijke suikers?
Natuurlijke suikers kan je terugvinden in fruit. Deze zijn gezonder dan geraffineerde suiker omdat ze in je lichaam minder snel verbranden en voor minder pieken in je stofwisseling zorgen in combinatie met andere gezonde voedingsstoffen en vezels.
Het is wel aan te raden om fruit in combinatie met wat noten of zuivelproducten (zonder toegevoegde suikers) te eten zodat de piek in je bloedsuikerspiegel zo laag mogelijk blijft.
Want ondanks dat het natuurlijke suikers zijn die gezonder zijn dan de geraffineerde suikers, is en blijft het ook suiker.
Probeer zeker de geperste versie van fruit te vermijden aangezien je de vezels er dan uithaalt waardoor je weer pieken in je bloedsuikerspiegel krijgt.

Is suiker nu verslavend?
Geraffineerde suikers en kuntstmatige zoetstoffen zorgen voor de aanmaak van dopamine in je hersenen hierdoor ga je je lekker voelen.  Je lichaam wilt steeds weer dat lekker gevoel hebben waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.

suikeraddict (1)

Als je suiker eet, komt er meer glucose in jouw bloed, hierdoor stijgt jouw bloedsuikergehalte.  Als reactie hierop maakt de alvleesklier het hormoon insuline aan. Deze stof zorgt ervoor dat de lichaamscellen zoals spieren, glucose kunnen opnemen. Hierdoor zal het bloedsuikergehalte weer dalen – dit proces suikerpiek/suikerdal verloopt zeer snel.  Een suikerpiek in je bloed geeft een lekker gevoel, maar van de snelle daling of een lage suikerspiegel kun je een leeg en hongerig gevoel krijgen en kribbig worden.  En dat gevoel ga je wegwerken met nog meer zoetigheid waardoor de vicieuze cirkel blijft.

Waarom suikervrij door het leven gaan?
Als je beslist om suikervrij te gaan leven of zo veel mogelijk suikervrij te gaan leven is het vooral belangrijk om dit op eigen ritme te gaan doen.  Het is niet eenvoudig om van deze verslaving af te raken & je moet jezelf hiervoor heel goed kennen.
Ikzelf probeer zo veel mogelijk suikervrij te eten, maar volledig suikervrij leven lukt voor mij niet.
Het is natuurlijk beter dat je suikervrij leeft, maar ik ben van principe zolang de inname beperkt wordt & ik geen last krijg van alle kwaaltjes die te veel suiker geven ben ik blij & voel ik mij vooral gezond.
Sinds ik probeer om suikervrij te leven, ervaar ik vele voordelen:
– continue energie
– mijn vetopslag is verminderd
– ik heb geen eetbuiten meer
– ik heb minder zin in zoet
Thuis eet ik zo goed als suikervrij waardoor het ik buitenshuis eens kan zondigen.

Hoe pak je het nu best aan?
1.  Lees de etiketten op de producten & probeer producten met suiker te beperken.  Indien het product suiker bevat, vergelijk de producten dan en verkies het product met de laagste suikerhoeveelheid.  Bv: ik verkies amandelyoghurt boven magere yoghurt omdat er de helft suiker maar in zit.
2.  Drink veel water wat dit voorkomt het hongergevoel & het is ook essentieel voor jouw lichaam.
3.  Vermijd vruchtensappen, frisdranken en energiedrankjes ze bevatten namelijk enorm veel suiker.
4.  Zorg dat je steeds een verantwoord voorraadje in huis hebt: 

                       – noten, fruit, chocolade (+80% cacao) & gedroogd fruit
                       – rijstwafels met hummus, notenpasta
==> Als je thuis verantwoord snoept, mag je buitenhuis al eens zondigen.
5.  Ideaal tussendoortje: fruit & noten samen (zo beperk je de piek)
6.  Sla geen enkele maaltijd over & neem tussendoor verantwoorde tussendoortjes
7.  Bak zelf jouw taartjes, koekjes & cake
8.  Ontbijt: maak zelf granola (zie recept: Homemade Granola)  of begin je ochtend met havermout en fruit.
9.  Kost het echt veel moeite om zoetigheid te laten?  Chroomtabletten zouden een goede ondersteuning kunnen bieden (ik gebruik ze zelf wel niet – maar lees je ontzettend veel)
10.  Kies bewust & je gaat je al snel veel beter voelen. Tip: doe de test! 

Conclusie:
Geraffineerde suikers = bewerkt door fabriek = slechte suikers ==> Vermijden! 
Deze suiker vind je dus in koekjes & snoep, maar geloof mij ook in heel veel producten die je in de supermarkt koopt zonder dat je het goed beseft.
Als je deze slechte suikers neemt, krijg je een korte energie boost (verslavingseffect) en daarna daalt je energieniveau en voel je je weer moe.
Probeer zoveel mogelijk suiker te mijden door het lezen van de etiketten op de producten & ga thuis zelf aan de slag, maak zelf jouw ontbijt en koekjes.
Vergeet niet dat natuurlijke suikers ook suikers zijn & dat je deze best in combinatie met noten of yoghurt zonder toegevoegde suikers kunt eten.
Probeer de zin in zoet te vermijden door geen enkele maaltijd over te slaan & door verantwoorde tussendoortjes te nuttigen.

Suikervrij leven is kiezen voor bewust te leven, maar jammer genoeg niet eenvoudig ook ik laat mij soms nog eens vangen. Ik voel mij direct moe en slaperig wanneer ik weer te veel suiker gegeten heb & ik besef dan vooral weer wat de voordelen zijn om suiker te mijden & dat geeft mij dan weer moed om suikervrij te leven (en af toe eens buitenshuis te zondigen).

 

Good luck! You can do it!

 

 

 

Advertenties