Waarom is sport zo gezond?

 

We weten allemaal dat sporten gezond is en we weten ook allemaal dat we minimum 30 minuten per dag actief moeten zijn, maar toch is sporten voor vele mensen een obstakel – een knelpunt.

Ik merk in mijn eigen omgeving dat vele mensen hun houding tegenover sport draait om vernedering, ongemak en frustraties.  Heel veel mensen zien sporten als iets wat ze moeten doen, maar waardoor ze zich alleen nog maar slechter gaan voelen.
Het is een drempel die vaak voor vele nog te hoog is & waardoor ze de stap niet durven zetten.
Ook ik had veel angst toen ik 2 maanden geleden opnieuw naar de fitness trok:
– ga ik niet te veel opvallen & ben ik niet te dik
– oei en heb ik wel de gepaste kledij
– gaan ze mij niet uitlachen
– gaat die fitness niet enkel volzitten met afgetrainde lichamen

Ik kan jullie maar 1 ding aanraden, zoek een buddy die met je mee wilt gaan sporten & zoek een sport waarbij jij je goed voelt & wat niet als een opgave aanvoelt. En geloof mij de ideale sport zoeken, heeft tijd nodig maar als je ze gevonden hebt wil je deze niet meer kwijt.
Ik ben samen met mijn partner terug beginnen sporten.  Mijn partner doet vooral krachttraining in de fitness en ik wissel mijn workouts af met het volgen van groepslessen Fitbox, spinning en individuele cardio- en krachttrainig.
Ook wij hebben soms geen zin om naar de fitness te gaan, maar dan is er altijd de andere die kan motiveren om toch te gaan! En na onze work-out voelen wijn ons zo voldaan.
Nota: Wees fier op jezelf dat je wilt sporten en trek je vooral niets aan wat anderen van je denken  – Go for it! 

 

Waarom is sporten nu echt zo gezond?

1. Sporten  ondersteunt de gezondheid van je botten en gewrichten (denk aan sterk ipv slank)

2. Sporten ondersteunt een gezonde spijsvertering

3. Sporten is een uitstekende manier om stress te verminderen

4. Sporten zorgt er voor dat je meer zelfvertrouwen krijgt

5. Sporten zorgt er voor dat je beter zal slapen

6. Sporten helpt ziektes te voorkomen doordat het gunstige werking heeft op ons immuunsysteem

7 . Sporten maakt je gelukkig omdat door beweging er stofjes in je lichaam aangemaakt worden die je geluksgevoel verstreken.

8. Sporten zorgt er voor dat je je even los maakt van het dagelijks leven.

Volgens de Britse National Health Service kan regelmatig bewegen ook het risico op diabetes, hartkwalen en kanker met maar liefst 50% verkleinen.
Als lichaamsbeweging een pil was, zou het een hele erg dure zijn en zouden we allemaal naar de winkel lopen om die te gaan halen, dus waar wacht je nog op?

 

Misschien ben jij wel iemand die liever lichaamsbeweging hoort ipv sporten want vele mensen denken dan dat ze uren in de fitness moeten gaan doorbrengen maar dat is zeker niet nodig.
Korte intensieve krachtsinspanning verdeelt over de week is ook al lichaamsbeweging en misschien is deze stap al groot genoeg voor jou in het begin & dat is helemaal geen probleem.
Ga vaker met de fiets naar het werk of naar de winkel of ga na het werk 15 min lopen.
Als deze beweging voor jou goed aanvoelt is dat prima maar zorg er voordat je jezelf ook wel uitdaagt om uit je comfortzone te stappen en niet te stoppen. 

Ik ken heel veel mensen in mijn directe omgeving die beginnen te sporten en die stoppen omdat ze na twee/drie sessies geen resultaten zien, maar probeer hier niet meer aan te denken. Probeer sport te zien als een momentje voor jezelf, je even geen druk maken over het dagelijkse leven, even niet nadenken aan al het werk dat je nog moet doen maar sport gewoon voor jezelf en voor niemand anders.  En wie weet als je deze gedachten er op na houdt heb je straks misschien wel die gespierde armen of stevig poepje 🙂

Tip: Zie sport als een bewijs van het feit dat je goed voor jezelf zorgt. Wees er trots op en zorg er vooral voor dat je iets doet wat je graag doet.  Als je een hekel hebt aan zwemmen, ga dat dan vooral niet doen.  

Niet sporten maar hoe toch meer bewegen? 
– heb je een kantoorbaan loop naar de mensen toe ipv een mailtje te sturen
– ga tijdens jouw lunch eens wandelen buiten
– laat de auto eens staan en ga te voet of met de fiets
– neem de trap ipv de lift
– kies de sportparking = de verste parkeerplaats aan de winkel of de plek waar je moet zijn (deze is altijd vrij)
– wandel rond tijdens het telefoneren
– even een minuutje vrij – doe enkele squats
Conclusie:
Is sporten een te grote stap, probeer dan zeker actiever door het leven te gaan.
Eén keer dat je wat actiever door het leven gaat, ben je misschien klaar om te gaan sporten. Maar heel belangrijk: sporten doe je voor jezelf en vooral uit respect voor jezelf.
Zoek een sport waarbij jij je goed voelt & waarbij je even ontsnapt aan de dagelijkse stress!
Een keer je het goed gevoel van sporten ervaart, zal je alleen nog maar meer willen sporten  want van sporten zal je gelukkig worden!

Just do it!

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties